Naprawdę niewiele potrzeba, żeby stworzyć zdrowe, pyszne posiłki w krótkim czasie. Myślę, że dzisiejszy przepis udowadnia to doskonale! Tyko 4 podstawowe składniki i kilka aromatycznych przypraw. Aż trudno uwierzyć, że z tak niewielu produktów powstaje tak smaczny i pożywny obiad.
Dzisiejsza propozycja będzie doskonała dla osób liczących kalorie. Obiad jest lekki, warzywny, niskokaloryczny. Jeśli zrezygnujecie z sosu rybnego to będzie to także wegańska propozycja!
Jeśli nie próbowaliście jeszcze ryżu z kalafiora, to koniecznie musicie to nadrobić! Łącząc go z aromatycznymi przyprawami można uzyskać naprawdę ciekawy efekt.
KALAFIOROWY RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU
Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje
- Kalafiora zetrzeć na tarce tak, żeby przypominał ziarenka ryżu
- Ryż wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki wody, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru (można też zetrzeć kawałek świeżego imbiru), dusić około 10 -15 minut aż ryż zmięknie
- Po tym czasie odcedzić z pozostałej wody
- Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać
- Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek
- Dodać warzywa i podlać wodą, dusić aż cukinia zmięknie, a pomidory puszczą sok
- Do warzyw wkruszyć tofu, doprawić sosem sojowym, rybnym, chili, solą i pieprzem
- Warzywa podawać z kalafiorowym ryżem