Kalafiorowy ryż z warzywami i tofu

Kalafiorowy ryż z warzywami i tofu

Naprawdę niewiele potrzeba, żeby stworzyć zdrowe, pyszne posiłki w krótkim czasie. Myślę, że dzisiejszy przepis udowadnia to doskonale! Tyko 4 podstawowe składniki i kilka aromatycznych przypraw. Aż trudno uwierzyć, że z tak niewielu produktów powstaje tak smaczny i pożywny obiad.

Dzisiejsza propozycja będzie doskonała dla osób liczących kalorie. Obiad jest lekki, warzywny, niskokaloryczny. Jeśli zrezygnujecie z sosu rybnego to będzie to także wegańska propozycja!

Jeśli nie próbowaliście jeszcze ryżu z kalafiora, to koniecznie musicie to nadrobić! Łącząc go z aromatycznymi przyprawami można uzyskać naprawdę ciekawy efekt.

Kalafiorowy ryż z warzywami i tofu

 

KALAFIOROWY RYŻ Z WARZYWAMI I TOFU

 

Czas przygotowania 20 minut
Składniki na 2 porcje

Pół niewielkiego kalafiora
2 duże pomidory
Pół dużej cukinii
Kostka tofu
Ząbek czosnku
Pół czerwonej cebuli
Kurkuma, imbir, sos sojowy, sos rybny, chili, sól, pieprz

 

  • Kalafiora zetrzeć na tarce tak, żeby przypominał ziarenka ryżu
  • Ryż wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki wody, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki imbiru (można też zetrzeć kawałek świeżego imbiru), dusić około 10 -15 minut aż ryż zmięknie
  • Po tym czasie odcedzić z pozostałej wody
 
  • Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać
  • Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek
  • Dodać warzywa i podlać wodą, dusić aż cukinia zmięknie, a pomidory puszczą sok
  • Do warzyw wkruszyć tofu, doprawić sosem sojowym, rybnym, chili, solą i pieprzem
  • Warzywa podawać z kalafiorowym ryżem