Danie bez którego nie może obejść się sezon dyniowy. Kremowe, delikatne, rozgrzewające risotto. Lekko korzenne, idealne na chłodne dni. Użyłam do jego przygotowania mojego ulubionego gatunku dyni – hokkaido. Ta dynia ma tak ciekawy smak, że nie potrzebuje już wielu dodatków. Sama nadaje potrawom cudownego smaku i koloru.
Pilnujcie swojego risotto i kontrolujcie stopień ugotowania ryżu, żeby wyłapać ten idealny moment kiedy ryż jest już przyjemnie miękki i całość robi się kremowa, ale nie jest jeszcze zbyt rozgotowana. Gotowanie na małym ogniu i stopniowe dolewanie bulionu jest tutaj kluczem 😉
DYNIOWE RISOTTO
Składniki na dwie porcje
Czas przygotowania około 30- 40 minut
- Na łyżce oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i starty drobno imbir
- Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć
- Dodać suchy ryż, wymieszać i podsmażyć chwilę po czym wlać część bulionu tak żeby cały ryż był przykryty
- Dusić na małym ogniu żeby ryż powoli pęczniał, kontrolować ilość płynu i jeśli ryż wchłonie całość, ale nie będzie jeszcze gotowy dolać kolejną porcję
- Przyprawić i wymieszać całość
- Gotowe risotto posypać startym parmezanem i natką pietruszki