Dyniowe risotto

Dyniowe risotto

Danie bez którego nie może obejść się sezon dyniowy. Kremowe, delikatne, rozgrzewające risotto. Lekko korzenne, idealne na chłodne dni. Użyłam do jego przygotowania mojego ulubionego gatunku dyni – hokkaido. Ta dynia ma tak ciekawy smak, że nie potrzebuje już wielu dodatków. Sama nadaje potrawom cudownego smaku i koloru.

Pilnujcie swojego risotto i kontrolujcie stopień ugotowania ryżu, żeby wyłapać ten idealny moment kiedy ryż jest już przyjemnie miękki i całość robi się kremowa, ale nie jest jeszcze zbyt rozgotowana. Gotowanie na małym ogniu i stopniowe dolewanie bulionu jest tutaj kluczem 😉

Dyniowe risotto

DYNIOWE RISOTTO


Składniki na dwie porcje
Czas przygotowania około 30- 40 minut

100 g ryżu do risotto
4-5 kawałków upieczonej dyni hokkaido
Bulion (około 1,5 szklanki)
Pól czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Kawałek imbiru
Pół łyżeczki miodu
Kardamon, cynamon, kumin, pieprz, sól
Olej
Parmezan

 

  • Na łyżce oleju zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek i starty drobno imbir
  • Po chwili dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i chwilę podsmażyć
  • Dodać suchy ryż, wymieszać i podsmażyć chwilę po czym wlać część bulionu tak żeby cały ryż był przykryty
  • Dusić na małym ogniu żeby ryż powoli pęczniał, kontrolować ilość płynu i jeśli ryż wchłonie całość, ale nie będzie jeszcze gotowy dolać kolejną porcję
  • Przyprawić i wymieszać całość
  • Gotowe risotto posypać startym parmezanem i natką pietruszki