Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe)

Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe)

Jak cieszyć się domowym pieczywem bez bawienia się w wyrabianie ciasta i bez włączania piekarnika? Można przygotować te pyszne bułeczki na parze! Wszystko czego potrzebujecie to garnek z wodą oraz małe foremki, najlepiej ceramiczne.

Przygotowanie ciasta na babeczki zajmuje tylko chwilę, w dodatku można je dowolnie modyfikować i nadawać im smak poprzez zmianę dyni na inne dodatki. Może to być pieczona papryka, marchewka, natka pietruszki czy suszone pomidory. Wybierzcie ulubione dodatki i przygotujcie swoją wersję tych prostych bułeczek!

Oczywiście nie wychodzą one puszyste i nadmuchane jak pieczywo z piekarnika. Są bardziej wilgotne, nieco zbite, jednak to zdecydowanie ich zaleta!

Ja wykorzystując sezon dyniowy przygotowałam bułeczki w wersji z dynią hokkaido. Nadała im nie tylko ciekawy smak, ale także uroczy, pomarańczowy kolor. Zachęcają do jedzenia i smakiem i wyglądem. Są przepyszne same w sobie jako przekąska, albo z dodatkami w formie kanapek.

A jeśli zainteresował Cię ten przepis to z pewnością chętnie spróbujesz też podobnych bułeczek, ale pieczonych w piekarniku. Tu znajdzie przepis na pieczone dyniowe bułeczki.

Wypróbuj też te z suszonymi pomidorami i oliwkami, a także buraczkowe i pietruszkowe!

Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe)

 

DYNIOWE BUŁECZKI NA PARZE (EZ PIECZENIA, BEZGLUTENOWE)

 

Składniki na 3 bułeczki
Czas przygotowania 45 minut

2-3 kawałki upieczonej dyni
100 g płatków jaglanych
2 jajka
50 g jogurtu naturalnego
Odrobina proszku do pieczenia + odrobina sody
Cynamon, imbir, kurkuma, sól, pieprz
 
  • Płatki jaglane zmielić w młynku do kawy na mąkę
  • Dynię zblendować na gładką masę z jajkami i jogurtem
  • Dodać zmielone płatki i przyprawy, wymieszać
  • Masę przelać do ceramicznych foremek/kokilek
  • Foremki wstawić do garnka z wrzątkiem, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremek
  • Gotować pod przykryciem 30-40 minut (czas zależy od wielkości foremek)
  • Po tym czasie wyjąć foremki z wody i poczekać aż bułeczki przestygną, powinny bez problemu wyjść z foremek