Makaron ryżowy z sosem dyniowo-orzechowym

Makaron ryżowy z sosem dyniowo-orzechowym

W sezonie dyniowym nie może zabraknąć makaronu z pysznym, kremowym sosem z dyni. U mnie w roli głównej dynia hokkaido. To zdecydowanie mój ulubiony gatunek, po upieczeniu jest przepyszna i można ją jeść bez dodatków jako przekąskę. Poza tym nie trzeba jej przed pieczeniem obierać, ponieważ po upieczeniu jej skórka staje się miękka i dobra do zjedzenia. A przecież lubimy ułatwiać sobie życie 😉

Kawałki upieczonej dyni oraz puree z nich zrobione są świetną bazą dla wielu dań. Tym razem kawałki upieczonej dyni hokkaido wykorzystałam do przygotowania kremowego sosu do makaronu. Mając już upieczoną dynię, przygotowanie takiego obiadu zajmie nam nie więcej niż 10 minut. Składniki na sos wystarczy zblendować i doprawić według własnego smaku i połączyć z ulubionym makaronem. Ja wybrałam tym razem makaron ryżowy, co również pozwoliło mi zaoszczędzić nieco czasu, ponieważ wystarczy go zalać wrzątkiem i poczekać aż zmięknie.

Poza dynią do sosu dodałam masło orzechowe co nadało mu fajny posmak. Dla przełamania smaków, żeby całość nabrała charakteru dodałam sos sojowy, sok z limonki oraz ostrą paprykę. Mój sos wyszedł dość gęsty i fajnie otulił makaron, jednak konsystencje możecie dostosować do własnego gustu przez dodanie wody z gotowania makaronu.

Jeśli lubisz delikatny posmak masła orzechowego w potrawach, to koniecznie wypróbuj także tych przepisów:

Makaron ryżowy z sosem dyniowo-orzechowym

 

MAKARON RYŻOWY Z DYNIOWO-ORZECHOWYM SOSEM


Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania 10 minut

100 g makaronu ryżowego
4-5 kawałków upieczonej dyni
2 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych dodatków)
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczka miodu
Kawałek imbiru ok 2 cm
Sok z połowy limonki
Sól, pieprz, ostra papryka
 
Tofu



  • Makaron zalać wrzątkiem i odstawić aż zmięknie
  • Dynię zblendować z resztą składników na gładki sos, dodać wody do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu
  • Gotowy makaron odcedzić z wody, połączyć z sosem, jeśli będzie za gęsty dodać jeszcze wody
  • Posypać pokrojonym tofu