Przeglądając internety wpadł mi w oko przepis na zupę z pieczarek i mleczka kokosowego. Na pierwszy rzut oka jakoś nie do końca pasował mi ten zestaw, ale chyba właśnie dlatego wzbudził moją ciekawość. Musiałam przekonać się na własnych kubkach smakowych czy te dwa składniki mogą iść ze sobą w parze.
Wypróbowałam to połączenie robiąc potrawkę pieczarkową na bazie mleczka kokosowego. I muszę przyznać, że połączenie smaków, mimo żeby być może mało oczywiste, daje radę i to naprawdę całkiem nieźle 😀
Potrawka wychodzi kremowa, delikatna w smaku z lekko wyczuwalną nutą kokosu. Całość doprawiłam aromatycznymi ziołami. Potrawkę proponuję podać z kaszą lub makaronem. Ja wybrałam kaszę jaglaną i z czystym sumieniem polecam ten zestaw!
Wypróbowałam to połączenie robiąc potrawkę pieczarkową na bazie mleczka kokosowego. I muszę przyznać, że połączenie smaków, mimo żeby być może mało oczywiste, daje radę i to naprawdę całkiem nieźle 😀
Potrawka wychodzi kremowa, delikatna w smaku z lekko wyczuwalną nutą kokosu. Całość doprawiłam aromatycznymi ziołami. Potrawkę proponuję podać z kaszą lub makaronem. Ja wybrałam kaszę jaglaną i z czystym sumieniem polecam ten zestaw!
POTRAWKA PIECZARKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
Czas przygotowania 40 minut
Składniki na przygotowanie dwóch porcji
300 g pieczarek (umytych i oczyszczonych)
Pół-3/4 puszki mleczka kokosowego (gęsta część)
Około pół szklanki bulionu warzywnego
Ząbek czosnku
Pół czerwonej cebuli
Tymianek, majeranek, sól, pieprz, odrobina soku z limonki
- Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną w piórka cebulę, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku
- Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i dodać do cebuli i czosnku
- Podlać odrobiną bulionu i dusić pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając
- Dodać resztę bulionu oraz mleczko kokosowe (gęstą część)
- Gotować na małym ogniu około 20 minut
- Na koniec doprawić ziołami, solą, pieprzem i sokiem z limonki
- W razie potrzeby można dodać więcej bulionu/mleczka
- Podawać z kaszą lub makaronem