Były już bułeczki z dynią w roli głównej, czas więc na klasykę dyniową – zupę krem. Przepisów na krem z dyni jest tyle, ile blogów kulinarnych. Delikatne, pikantne, korzenne, z dodatkiem innych warzyw jak pomidory czy bataty lub jak w moim przypadku z dodatkiem mleczka kokosowego.
W tej wersji krem nabiera niesamowitego orientalnego charakteru. Dodatkowo smak podkręcony imbirem i ostrą papryczką staje się bardzo wyrazisty.
Jeśli lubicie orientalne klimaty, koniecznie musicie skosztować tej zupy!
ORIENTALNY KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
Czas przygotowania 20 minut (plus czas pieczenia dyni)
Pół średniej dyni (u mnie prowansalska z zieloną skórką)
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Pół puszki mleczka kokosowego
Kawałek ok 1 cm imbiru
Skórka starta z połowy limonki + odrobina soku z limonki
Słodka i ostra papryka, sproszkowane mango
- Dynię upiec i pokroić w małe kawałki
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na odrobinie oleju
- Do podsmażonej cebuli dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilę
- Zetrzeć imbir oraz skórkę z limonki, dodać sok z limonki
- Podlać bulionem lub wodą i gotować około 10 minut
- Zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe i zmiksować na gładki krem
- Przyprawić paprykami i mango (można pominąć), w razie potrzeby dodać więcej limonki i imbiru