Jedno z najszybszych i najprostszych ciast, jakie znam. A przy tym przepyszne i zdrowe, bo bez dodatku cukru. Naturalnie słodkie dzięki dojrzałym bananom. Dodatek moreli nadaje mu z kolei fajną świeżość i ciekawy smak.
Zdrowy deser, który sprawdzi się doskonale także na śniadanie. Sprawdzona opcja! 😀
CIASTO JOGURTOWO-BANANOWE
Czas przygotowania 60 minut
2 jajka
2 duże dojrzałe banany
400 g jogurtu naturalnego
20 g mąki kokosowej
40 g mąki owsianej
2 morele
Łyżka suszonej skórki pomarańczowej
Odrobina sody oczyszczonej
- Banany zblendować z jajkami i jogurtem
- Dodać mąki, sodę, skórkę pomarańczową i wymieszać dokładnie
- Jedną morelę posiekać w drobną kostkę i dodać do ciasta, wymieszać
- Drugą morelę pokroić w plastry
- Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć plastry moreli
- Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni