Prosty przepis na genialne, pożywne śniadanie.
Zdrowy, domowy chlebek upieczony na patelni w kilka minut i z zaledwie dwóch składników. Bez drożdży, wyrastania, zbędnych dodatków.
Do tego pyszna pasta paprykowa nadająca całości lekko pikantnego smaku. Świeże pomidorki, oliwki, szczypiorek. A w roli głównej jajka z cudownie rozpływającym się żółtkiem.
Wszystko połączone w przepyszną aromatyczną całość przy tak niewielkim wysiłku. To co, już Was skusiłam? 😉
To zapraszam po przepis!
CHLEBEK Z PATELNI Z PASTĄ PAPRYKOWĄ I JAJKIEM
Czas przygotowania 15 minut
Składniki do przygotowania jednej porcji
Chlebek z patelni
2 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 łyżki mąki (u mnie pół na pół zwykła pszenna i orkiszowa pełnoziarnista)
Odrobina oliwy
Dodatki
2 jajka
Pomidorki koktajlowe
Oliwki
Szczypiorek
Pasta ajvar
Jogurt naturalny
Papryka słodka
- Wodę na jajka zagotować, gdy zacznie wrzeć włożyć jajka i gotować 5-6 minut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne
- Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek
- Z wyrobionego ciasta rozwałkować placek o grubości około 0,5cm
- Rozwałkowany placek położyć na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć na dość dużym ogniu po obu stronach
- Pomidorki i oliwki pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać
- Łyżeczkę pasty ajvar i łyżeczkę jogurtu wymieszać
- Na gotowym chlebku rozsmarować trochę jogurtu i mieszankę jogurtowo-paprykową
- Położyć pomidorki i oliwki
- Na wierzch położyć jajka i przekroić je na pół
- Posypać szczypiorkiem i sproszkowaną słodką papryką