Nie lubię wyrzucać jedzenia i zdarza mi się to naprawdę rzadko. Regularnie kontroluję zawartość mojej lodówki i w pierwszej kolejności zużywam te produkty, które mogą się najszybciej popsuć. Zwykle nie gotuje też zbyt dużych porcji, żeby jedzenie nie zalegało w lodówce. Jeśli natomiast zostają mi resztki z obiadu, znajduję dla nich miejsce w innym daniu, tak, żeby nic nie zmarnować.
Jeśli macie problem co zrobić z zalegającymi w lodówce resztkami z poprzednich obiadów, poniżej dzieję się kilkoma patentami, z których sama korzystam. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy tylko włączyć wyobraźnię 😉
Jak nadać resztkom jedzenia drugie życie
1. Resztki ugotowanych/upieczonych/mrożonych warzyw
- U mnie dostają swoje drugie życie w pastach (np. na bazie ciecierzycy lub kaszy jaglanej), które są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska
- Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy je przed wylądowaniem w koszu na śmieci
- Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek warzyw
- Kolejną opcją są wege kotlety na przykład takie na bazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować lub posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach
- Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym
- Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche
2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne zieleniny
- U mnie zwykle lądują w koktajlu owocowo-warzywnym
- Sprawdzą się doskonale w omletach/frittatach warzywnych
3. Kasza, ryż
- Placki słodkie/wytrawne – wystarczy zmiksować kaszę/ryż z jajkiem, opcjonalnie odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej wersji. W wersji wytrawnej może to być tuńczyk, zielony groszek, cukinia, marchewka, szpinak
- Budyń – kasza jaglana/ryż zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie lub słodką przekąskę
- Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem
- Zagęszczacz do zupy – można zmiksować jeśli robimy zupę krem, lub po prostu dorzucić jako pożywny dodatek do zupy
- Kotlety – kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów
- Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut
- Zapiekanki – połączone z warzywami, zalane sosem pomidorowym lub jogurtowym, posypane serem i zapieczone, pycha!
- Ugotowaną kaszę można połączyć z jajkami i warzywami i stworzyc pożywne śniadanie, możecie zainspirować się moją jajecznicą z kaszą kuskus, każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze
- Kaszę jaglaną możemy wykorzystać w pasztetach warzywnych, na przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw. To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu
- Dodatek do sałatki
- Składnik pasty warzywnej lub jajecznej
4. Ugotowany makaron
- Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu 😉
- Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3
5. Ryba (upieczona/z pary)
- Pulpety rybne – na przykład takie jak te z mojego przepisu na resztkowe pulpety z białej ryby
6. Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych
- Idealnie sprawdzą się w koktajlach, omletach, plackach
- Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki
- Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na twarogową pizzę z patelni
7. Resztki serów
- Możesz zbierać kawałki serów, których nie zostały wykorzystane do jednego pojemnika i wykorzystać kiedy będziesz robić zapiekankę czy pizzę. Tylko uważaj, żeby nie trzymać ich zbyt długo, bo same wyjdą z lodówki… 😉