Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia

Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia

Nie lubię wyrzucać jedzenia i zdarza mi się to naprawdę rzadko. Regularnie kontroluję zawartość mojej lodówki i w pierwszej kolejności zużywam te produkty, które mogą się najszybciej popsuć. Zwykle nie gotuje też zbyt dużych porcji, żeby jedzenie nie zalegało w lodówce. Jeśli natomiast zostają mi resztki z obiadu, znajduję dla nich miejsce w innym daniu, tak, żeby nic nie zmarnować.

Jeśli macie problem co zrobić z zalegającymi w lodówce resztkami z poprzednich obiadów, poniżej dzieję się kilkoma patentami, z których sama korzystam. Możliwości jest mnóstwo, wystarczy tylko włączyć wyobraźnię 😉

Jak nadać resztkom jedzenia drugie życie


1. Resztki ugotowanych/upieczonych/mrożonych warzyw

  • U mnie dostają swoje drugie życie w pastach (np. na bazie ciecierzycy lub kaszy jaglanej), które są idealnym dodatkiem do pieczywa lub same w sobie jako przekąska
  • Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy je przed wylądowaniem w koszu na śmieci
  • Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek warzyw
  • Kolejną opcją są wege kotlety na przykład takie na bazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować lub posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach
  • Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym
  • Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche

2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne zieleniny

  • U mnie zwykle lądują w koktajlu owocowo-warzywnym
  • Sprawdzą się doskonale w omletach/frittatach warzywnych


3. Kasza, ryż

  • Placki słodkie/wytrawne – wystarczy zmiksować kaszę/ryż z jajkiem, opcjonalnie odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej wersji. W wersji wytrawnej może to być tuńczyk, zielony groszek, cukinia, marchewka, szpinak
  • Budyń – kasza jaglana/ryż zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie lub słodką przekąskę
  • Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem
  • Zagęszczacz do zupy – można zmiksować jeśli robimy zupę krem, lub po prostu dorzucić jako pożywny dodatek do zupy
  • Kotlety – kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów
  • Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut
  • Zapiekanki – połączone z warzywami, zalane sosem pomidorowym lub jogurtowym, posypane serem i zapieczone, pycha!
  • Ugotowaną kaszę można połączyć z jajkami i warzywami i stworzyc pożywne śniadanie, możecie zainspirować się moją jajecznicą z kaszą kuskus, każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze
  • Kaszę jaglaną możemy wykorzystać w pasztetach warzywnych, na przykład takim z kaszy, ciecierzycy i warzyw. To zarazem dobra opcja na zużycie resztek warzyw np. z rosołu
  • Dodatek do sałatki
  • Składnik pasty warzywnej lub jajecznej

4. Ugotowany makaron

  • Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu 😉
  • Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3

5. Ryba (upieczona/z pary)

6. Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych

  • Idealnie sprawdzą się w koktajlach, omletach, plackach
  • Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki
  • Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na twarogową pizzę z patelni

7. Resztki serów

  • Możesz zbierać kawałki serów, których nie zostały wykorzystane do jednego pojemnika i wykorzystać kiedy będziesz robić zapiekankę czy pizzę. Tylko uważaj, żeby nie trzymać ich zbyt długo, bo same wyjdą z lodówki… 😉