Przepis na warzywny omlet, który może być propozycją zarówno na pożywne śniadanie jak i lekki obiad.
Jego wykonanie jest bardzo proste i jest to świetne rozwiązanie jeśli mamy w lodówce kawałki warzyw, na które nie mamy pomysłu. W takim omlecie odnajdą się idealnie.
Omlet smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, więc spokojnie można przygotować go wieczorem i rano mieć pyszne śniadanie 🙂
PIECZONY OMLET Z WARZYWAMI
Czas przygotowania 10 minut plus 25 minut pieczenia
Z podanych składników upiekłam omleta w formie o średnicy 22cm
4 jajka
150g jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Warzywa: zielony groszek, czerwona papryka, czerwona cebula, oliwki, pomidorki koktajlowe, cukinia
Natka pietruszki
Przyprawy: czubryca zielona, ostra wędzona papryka, sos sojowy, pieprz
- Jajka połączyć z jogurtem i mąką
- Warzywa i natkę drobno posiekać
- Warzywa połączyć z masą jajeczno-jogurtową, przyprawić
- Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej, nie ma problemu z wyjęciem omleta)
- Piec 25 minut aż do całkowitego ścięcia