Sałatka ze śledziem i buraczkami to jedna z moich ulubionych potraw świątecznych i zawsze pojawia w czasie Świąt. Tym razem jednak postanowiłam pobawić się odrobinę tą klasyką i te same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana pomidorową roladą, którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce.
Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak jeśli nie macie takiego składnika w domu, to sok z buraka też powinien się sprawdzić.
U mnie farsz jest minimalistyczny, jedynie serek z przyprawami, śledź i pieczony burak. Można jednak poszaleć ze składnikami i dodać na przykład jakiś zielony akcent w postaci sałaty czy ziół.
Taka rolada będzie świetnym pomysłem na potrawę świąteczną, ale sprawdzi się także doskonale w roli przekąski na przykład na Sylwestrową imprezę. Pokrojona w niewielkie plastry będzie idealnym finger-food.
ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM
Czerwony pieprz
CIASTO
- Z białek ubić pianę
- Dodać żółtka oraz kefir i wymieszać
- Do osobnej miski wsypać mąkę, sproszkowanego buraka oraz proszek do pieczenia, wymieszać
- Mokre składniki przelać do suchych i połączyć, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dolać wody (powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu)
- Masę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie
- Piec około 15 minut w 180 stopniach
- Ciasto razem z papierem do pieczenia wyjąć z formy, położyć na blacie i przykryć ściereczka
- Gdy lekko przestygnie zwinąć delikatnie w rulon od dłuższej strony i zawinąć i zawinąć w ściereczkę
- Kiedy ciasto zupełnie ostygnie zdjąć papier i wypełnić farszem
FARSZ
- Serek połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem
- Śledzia i buraczka posiekać w drobną kostkę
- Ciasto posmarować serkiem
- Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć posiekanego śledzia oraz buraczka
- Zwijać roladę tak, żeby farsz znalazł się w środku rolady
- Zawinąć w papier lub folię i zostawić w lodówce najlepiej na kilka godzin