Flatbread to bardzo fajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food. Jeśli nie uśmiecha Wam się wyrabianie ciasta na pizzę i czekanie aż ciasto wyrośnie to flatbread jest świetną szybszą alternatywą. Ciasto wychodzi delikatne i lekko chrupiące. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki i elastyczny spód to rozwałkujcie ciasto na nieco grubszy placek.
Składniki na ciasto wystarczy szybko zagnieść, rozwałkować, położyć wybrane dodatki i upiec. Ekspresowo mamy gotową fajną przekąskę, która dzięki dodatkom możemy dowolnie modyfikować.
U mnie tym razem jedno z moich ulubionych połączeń – gruszka i ser camembert. Te dwa składniki rozumieją się ze sobą doskonale! Do tego dla ciekawego efektu wizualnego dodałam startego buraka. W końcu jemy także oczami 😉
FLATBREAD Z GRUSZKĄ, SEREM CAMEMBERT I BURAKIEM
Czas przygotowania 30 minut
- Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na elastyczne, zwarte ciasto
- Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek (polecam zrobić to przez warstwę papieru dzięki czemu unikniecie przyklejania się ciasta do wałka)
- Na rozwałkowane ciasto nałożyć wybrane dodatki
- Zapiekać 15-20 minut do pożądanej chrupkości ciasta
- Na koniec można posypać czerwonym pieprzem i pokruszonymi orzechami