Jak cieszyć się domowym pieczywem bez bawienia się w wyrabianie ciasta i bez włączania piekarnika? Można przygotować te pyszne bułeczki na parze! Wszystko czego potrzebujecie to garnek z wodą oraz małe foremki, najlepiej ceramiczne.
Przygotowanie ciasta na babeczki zajmuje tylko chwilę, w dodatku można je dowolnie modyfikować i nadawać im smak poprzez zmianę dyni na inne dodatki. Może to być pieczona papryka, marchewka, natka pietruszki czy suszone pomidory. Wybierzcie ulubione dodatki i przygotujcie swoją wersję tych prostych bułeczek!
Oczywiście nie wychodzą one puszyste i nadmuchane jak pieczywo z piekarnika. Są bardziej wilgotne, nieco zbite, jednak to zdecydowanie ich zaleta!
Ja wykorzystując sezon dyniowy przygotowałam bułeczki w wersji z dynią hokkaido. Nadała im nie tylko ciekawy smak, ale także uroczy, pomarańczowy kolor. Zachęcają do jedzenia i smakiem i wyglądem. Są przepyszne same w sobie jako przekąska, albo z dodatkami w formie kanapek.
A jeśli zainteresował Cię ten przepis to z pewnością chętnie spróbujesz też podobnych bułeczek, ale pieczonych w piekarniku. Tu znajdzie przepis na pieczone dyniowe bułeczki.
Wypróbuj też te z suszonymi pomidorami i oliwkami, a także buraczkowe i pietruszkowe!
DYNIOWE BUŁECZKI NA PARZE (EZ PIECZENIA, BEZGLUTENOWE)
Składniki na 3 bułeczki
Czas przygotowania 45 minut
- Płatki jaglane zmielić w młynku do kawy na mąkę
- Dynię zblendować na gładką masę z jajkami i jogurtem
- Dodać zmielone płatki i przyprawy, wymieszać
- Masę przelać do ceramicznych foremek/kokilek
- Foremki wstawić do garnka z wrzątkiem, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremek
- Gotować pod przykryciem 30-40 minut (czas zależy od wielkości foremek)
- Po tym czasie wyjąć foremki z wody i poczekać aż bułeczki przestygną, powinny bez problemu wyjść z foremek