Cukinię w wersji wytrawnej przemaglowałam już w każdą stronę. Przyszła zatem pora na coś słodkiego z cukinią w roli głównej.
Próbowałam już z brownie cukiniowym, które wyszło przepyszne, intensywnie kakaowe i wilgotne.
Tym razem jest to bardzo prosty przepis na tosty bananowe z cukinii pieczone w opiekaczu do kanapek. Ja zjadłam je na śniadanie, jako alternatywa dla śniadaniowego omleta z patelni. Ale takie tosty będą także świetne jako przekąska w ciągu dnia, kiedy najdzie nas ochota, żeby coś przegryźć 😉
Tosty są oczywiście przygotowane bez dodatku cukru. Dojrzały banan wystarczył by wyszły odpowiednio słodkie, a dodatek cynamonu fajnie podkreśla tą słodycz.
Na blogu znajdziecie także wytrawne wersje tostów bez chleba:
BANANOWE TOSTY Z CUKINII, BEZ CUKRU I BIAŁEJ MĄKI
Czas przygotowania około 20-25 minut
Z podanych składników wyszło 6 tostów (pojedynczych trójkątnych)
- Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć z wody
- Banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem
- Dodać cukinię, mąki, cynamon i wymieszać
- Nakładać porcje ciasta do rozgrzanego opiekacza do kanapek
- Piec około 15 minut, otwierając ostrożnie sprawdzić czy tosty są ścięte i odchodzą bez problemu od blaszki opiekacza, w razie potrzeby trzymać je w opiekaczu jeszcze kilka minut