Prosty przepis, który doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także w roli śniadania.
Mini quiche czyli babeczki jajeczne, o których mowa robi się ekspresowo, możecie wykorzystać w nich Wasze ulubione warzywa i dodatki. Babeczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Można więc spokojnie przygotować je wcześniej i zapakować do pracy.
Jest to też świetny przepis na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw, serów czy wędlin doskonale odnajdą się one w tych babeczkach 😉
PRZEPIS
PRZEPIS
BABECZKI JAJECZNE Z WARZYWAMI
Czas przygotowania 5 min + 20 minut pieczenia
Z podanych składników wyszło 8 babeczek
2 jajka
Pół małego jogurtu naturalnego (90g)
Łyżka mąki owsianej
Warzywa – papryka, zielony groszek, kukurydza, bób, pomidorki (mogą być również oliwki, cebula, kawałki brokuła/kalafiora, kawałki sera lub wędlin)
Przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
- Przyprawiamy do smaku
- Masę nakładamy do foremek na muffiny równomiernie, żeby w każdej znalazły się zarówno warzywa jak i jajeczna masa
- Piec 20 minut w 180 stopniach