Sernik w cieście bananowym, zdrowa słodycz bez cukru i białej mąki

Sernik w cieście bananowym, zdrowa słodycz bez cukru i białej mąki

Pyszny zdrowy deser bez cukru i białej mąki, łączący w sobie wilgotne ciasto bananowe i kremowy sernik. Czyli wszystko co najlepsze w jednym kawałku 😉


Połączenie sernika i ciasta bananowego, zdrowe ciasto bez cukru i białej mąki


Szukałam nowego pomysłu na zdrowe ciasto na święta. Miałam ochotę na klasyczne ciasto bananowe, które uwielbiam, ale robiłam je już tyle razy, że wypadało wymyślić coś bardziej oryginalnego 😉 

A ponieważ moja druga połówka jest miłośnikiem serników, pomyślałam, że dlaczego by tego nie połączyć. I tak wykombinowałam banano-sernik. 


Wymyśliłam sobie, że w przeważającej części będzie to ciasto bananowe, a ser będzie cienką warstwą w środku. Ser miał jednak swoją własną wizję i postanowił nie dać się zepchnąć na drugi plan. Po przekrojeniu ciasta okazało się, że proporcje się odwróciły i powstał sernik zamknięty w cieście bananowym 😀

Nie narzekam, bo ciasto wyszło pyszne. Ser ma fajną kremową konsystencję, a całość dopełniła polewa malinowa.
Ciasto jest bez dodatku rafinowanego cukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis 🙂

Połączenie sernika i ciasta bananowego, zdrowe ciasto bez cukru i białej mąki



PRZEPIS


SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU


Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia
Składniki na foremkę 16cm


CZĘŚĆ BANANOWA


Duży dojrzały banan
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
40g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru
100ml mleka
Pół szklanki namoczonych suszonych daktyli
Pół łyżeczki sody


CZĘŚĆ SERNIKOWA

350g twarogu (u mnie President naturalny bez dodatku cukru)
100g mascarpone
Kilka namoczonych suszonych daktyli (ilość dostosować w zależności jak słodkie serniki lubicie)
Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru


POLEWA MALINOWA

Garść malin
2 łyżki mascarpone
Łyżeczka miodu


CZĘŚĆ BANANOWA
  • Banana zblendować z jajkami, jogurtem i daktylami
  • Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie 

CZĘŚĆ SERNIKOWA
  • Wszystkie składniki zblendować do uzyskania gładkiej masy

  • Około 2/3 masy bananowej wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na masę bananową wyłożyć równomiernie masę serową
  • Na górę wylać resztę masy bananowej
  • Piec 50 minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze około 10-15 minut
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia
  • Po ostygnięciu górę posmarować kremem przygotowanym ze zblendowanych malin, mascarpone i miodu

Połączenie sernika i ciasta bananowego, zdrowe ciasto bez cukru i białej mąki