Pyszny zdrowy deser bez cukru i białej mąki, łączący w sobie wilgotne ciasto bananowe i kremowy sernik. Czyli wszystko co najlepsze w jednym kawałku 😉
Szukałam nowego pomysłu na zdrowe ciasto na święta. Miałam ochotę na klasyczne ciasto bananowe, które uwielbiam, ale robiłam je już tyle razy, że wypadało wymyślić coś bardziej oryginalnego 😉
A ponieważ moja druga połówka jest miłośnikiem serników, pomyślałam, że dlaczego by tego nie połączyć. I tak wykombinowałam banano-sernik.
Wymyśliłam sobie, że w przeważającej części będzie to ciasto bananowe, a ser będzie cienką warstwą w środku. Ser miał jednak swoją własną wizję i postanowił nie dać się zepchnąć na drugi plan. Po przekrojeniu ciasta okazało się, że proporcje się odwróciły i powstał sernik zamknięty w cieście bananowym 😀
Nie narzekam, bo ciasto wyszło pyszne. Ser ma fajną kremową konsystencję, a całość dopełniła polewa malinowa.
Ciasto jest bez dodatku rafinowanego cukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis 🙂
PRZEPIS
SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU
Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia
Składniki na foremkę 16cm
CZĘŚĆ BANANOWA
Duży dojrzały banan
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
40g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru
100ml mleka
Pół szklanki namoczonych suszonych daktyli
Pół łyżeczki sody
CZĘŚĆ SERNIKOWA
350g twarogu (u mnie President naturalny bez dodatku cukru)
100g mascarpone
Kilka namoczonych suszonych daktyli (ilość dostosować w zależności jak słodkie serniki lubicie)
Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru
POLEWA MALINOWA
Garść malin
2 łyżki mascarpone
Łyżeczka miodu
CZĘŚĆ BANANOWA
- Banana zblendować z jajkami, jogurtem i daktylami
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie
CZĘŚĆ SERNIKOWA
- Wszystkie składniki zblendować do uzyskania gładkiej masy
- Około 2/3 masy bananowej wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Na masę bananową wyłożyć równomiernie masę serową
- Na górę wylać resztę masy bananowej
- Piec 50 minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze około 10-15 minut
- Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia
- Po ostygnięciu górę posmarować kremem przygotowanym ze zblendowanych malin, mascarpone i miodu