Makaron z pieczarkami i zielonym groszkiem

Makaron z pieczarkami i zielonym groszkiem

Makaron z dodatkami to jedna z najszybszych opcji obiadowych. Ilość możliwych wersji w jakich można przygotować makaron sprawia, że ciężko się nim znudzić. A jeśli wybierzemy dobry pełnoziarnisty makaron i przygotujemy do niego lekki sos z dodatkiem warzyw, to będzie to także zdrowa opcja. 

Był już na blogu przepis na makaron w kremowym sosie pieczarkowym. Tym razem przepis lekko zmodyfikowałam, dodałam zielony groszek i zrezygnowałam z dodatku serka. Danie jest więc bardzo minimalistyczne, ale w tym tkwi jego sekret. Aromatyczne przyprawy i czosnek wystarczą by całość mała bogaty smak. 



Makaron z pieczarkami i zielonym groszkiem

 

MAKARON Z PIECZARKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM


Czas przygotowania 25 minut

300 g pieczarek
Świeży rozmaryn
Ząbek czosnku
Mała cebula
Zielony groszek
Pieprz, sól, majeranek

 

  • Pieczarki oczyścić, umyć i posiekać w plasterki
  • Cebulę posiekać drobno, zeszklić na patelni z odrobiną oleju
  • Na patelnię dorzucić kilka listków świeżego rozmarynu
  • Ząbek czosnku zmiażdżyć i wrzucić na patelnię
  • Po chwili dorzucić posiekane pieczarki, przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10-15 minut
  • Po tym czasie dodać zielony groszek (rozmrożony, nie z puszki), zostawić na ogniu jeszcze kilka minut
  • Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem
  • Podawać z pełnoziarnistym makaronem