Pad thai to chyba najpopularniejsze danie kuchni tajskiej i… moje ulubione!
To było zauroczenie od pierwszego kęsa 😀 W czasie wakacji w Tajlandii jadłabym go pewnie na każdy posiłek gdyby nie narzeczony przypominający, że może warto spróbować czegoś nowego ;P
Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na pad thai, każdy którego próbowaliśmy w Tajlandii smakował nieco inaczej. Każdy jednak zaskakiwał cudownym połączeniem i balansem między smakami – ostrym, słodkim, słonym i kwaśnym.
Po powrocie oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała przygotować własnej domowej wersji pad thai. Uzbrojona w przyprawy i filmiki z tajskich streetfoodów stworzyłam ten oto tajski makaron z tofu 🙂
Moja wersja jest bez mięsa, ale najczęściej dodaje się do niego kurczaka lub krewetki, więc wybierzcie swój ulubiony zestaw.
W oryginale używa się także kiełków fasoli, ponieważ jednak takich nie znalazłam, zamieniłam je na te akurat dostępne.
Zdradzę Wam co poza smakiem tej potrawy jest jej największym plusem – to, że jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut! Ważne jest, żeby składniki na patelni trzymać tylko chwilę, tak, żeby całość nie stała się sucha.
Zapraszam zatem w kulinarną podróż do Tajlandii… 😉
Lubisz orientalne smaki? Koniecznie zajrzyj tutaj po więcej inspiracji:
- Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
- Prosta potrawka z ciecierzycy i cukinii w tajskim stylu
- Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym
- Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu
- Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą
PAD THAI Z TOFU
Czas przygotowania 5-10 minut
Z podanych składników wyszły 2 porcje
- Zanim przystąpimy do gotowania warto przygotować sobie wszystkie składniki tak, żeby były pod ręką w formie gotowej do wrzucenia na patelnię
- Tofu pokroić w kostkę
- Orzeszki pokruszyć
- Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż zmięknie, uważając żeby nie doprowadzić do jego rozgotowania
- Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej, około 2 łyżek
- Wbić jajka i mieszać delikatnie aż zaczną się ścinać
- Dorzucić tofu, kiełki, cukier, płatki chili, podsmażać chwilę cały czas mieszając
- Dodać odcedzony makaron, sosy, sproszkowane krewetki, mieszać żeby makaron równomiernie pokrył się sosami i przyprawami
- Trzymać na ogniu tylko chwilę, żeby makaron nie zrobił się suchy
- Przełożyć gotowy makaron na talerz, przybrać kiełkami, cząstkami limonki, posypać orzeszkami, opcjonalnie płatkami chili