Pad thai z tofu - moja wersja tajskiego makaronu :)

Pad thai z tofu – moja wersja tajskiego makaronu :)


Pad thai to chyba najpopularniejsze danie kuchni tajskiej i… moje ulubione!

To było zauroczenie od pierwszego kęsa 😀 W czasie wakacji w Tajlandii jadłabym go pewnie na każdy posiłek gdyby nie narzeczony przypominający, że może warto spróbować czegoś nowego ;P

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na pad thai, każdy którego próbowaliśmy w Tajlandii smakował nieco inaczej. Każdy jednak zaskakiwał cudownym połączeniem i balansem między smakami – ostrym, słodkim, słonym i kwaśnym.

Po powrocie oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała przygotować własnej domowej wersji pad thai. Uzbrojona w przyprawy i filmiki z tajskich streetfoodów stworzyłam ten oto tajski makaron z tofu 🙂 

Moja wersja jest bez mięsa, ale najczęściej dodaje się do niego kurczaka lub krewetki, więc wybierzcie swój ulubiony zestaw. 
W oryginale używa się także kiełków fasoli, ponieważ jednak takich nie znalazłam, zamieniłam je na te akurat dostępne. 

Zdradzę Wam co poza smakiem tej potrawy jest jej największym plusem – to, że jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut! Ważne jest, żeby składniki na patelni trzymać tylko chwilę, tak, żeby całość nie stała się sucha.

Zapraszam zatem w kulinarną podróż do Tajlandii… 😉

Lubisz orientalne smaki? Koniecznie zajrzyj tutaj po więcej inspiracji:

Tajski pad thai z tofu



PAD THAI Z TOFU


Czas przygotowania 5-10 minut
Z podanych składników wyszły 2 porcje


100 g makaronu ryżowego wstążki
Pół kostki tofu
2 jajka
Garść kiełków (w oryginale fasoli, u mnie rzodkiewki)
Sos sojowy
Sos rybny
Sproszkowane krewetki
Łyżka cukru brązowego
Płatki chili
Olej do smażenia
Orzeszki ziemne i limonka do podania

 

  • Zanim przystąpimy do gotowania warto przygotować sobie wszystkie składniki tak, żeby były pod ręką w formie gotowej do wrzucenia na patelnię
  • Tofu pokroić w kostkę
  • Orzeszki pokruszyć
  • Makaron zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aż zmięknie, uważając żeby nie doprowadzić do jego rozgotowania
  • Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej, około 2 łyżek
  • Wbić jajka i mieszać delikatnie aż zaczną się ścinać
  • Dorzucić tofu, kiełki, cukier, płatki chili, podsmażać chwilę cały czas mieszając
  • Dodać odcedzony makaron, sosy, sproszkowane krewetki, mieszać żeby makaron równomiernie pokrył się sosami i przyprawami
  • Trzymać na ogniu tylko chwilę, żeby makaron nie zrobił się suchy
  • Przełożyć gotowy makaron na talerz, przybrać kiełkami, cząstkami limonki, posypać orzeszkami, opcjonalnie płatkami chili