Przepis na szybkie, ale bardzo pyszne i zdrowe naleśniki!
Nie tylko smaczne, ale także zachęcające soczystym zielonym kolorem farszu. A to za sprawą szpinaku i zielonego groszku, które są głównymi składnikami wypełnienia naleśników. Lekko przebija się w nim nutka mięty, całość jest lekka i świeża. Idealne na przywołanie wiosny! 😉
Naleśniki zrobiłam niemal bez użycia mąki. W takiej wersji wychodzą lżejsze niż te klasyczne. Spokojnie jednak możecie zamienić je na klasyczne naleśniki. Można też mąkę zamienić na zmielone siemię lniane jeśli unikacie mąki w przepisach 😉
Naleśniki oraz farsz przygotowuje się ekspresowo i z niewielu prostych składników. Jak widać potrzeba naprawdę niewiele, żeby stworzyć pyszne, pożywne i zdrowe danie!
NALEŚNIKI Z ZIELONYM FARSZEM
Czas przygotowania 20 minut
Z podanych składników wyszły 4 duże naleśniki
Naleśniki
2 jajka
Łyżka mąki amarantusowej
Pół szklanki wody
Farsz
Szklanka zielonego groszku (mrożonego)
200 g szpinaku
2 łyżki serka wiejskiego
Ząbek czosnku
Oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mięta
Naleśniki
- Jajka roztrzepać z wodą, dodać mąkę i połączyć dokładnie
- Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju
Farsz
- W garnku na odrobinie oleju podsmażyć posiekany ząbek czosnku
- Po chwili dodać szpinak, podlać wodą i dusić kilka minut aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zmięknie, przyprawić oregano i gałką
- W tym czasie zalać groszek wrzątkiem i gotować około 5 minut
- Odłożyć około 1/4 groszku, resztę zmiksować ze szpinakiem i serkiem wiejskim
- Dodać resztę groszku, przyprawy i wymieszać
- Farszem wypełniać usmażone naleśniki