Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta

Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta

Propozycja na szybki, pożywny obiad pełen warzyw.

Komosa ryżowa uważana jest za superfood, czyli żywność niezwykle bogatą w składniki odżywcze.
Jest doskonałym źródłem białka roślinnego o wysokiej przyswajalności. Co istotne, jest to białko pełnowartościowe, co w produktach roślinnych jest rzadkością. 
Komosa jest poza tym produktem bezglutenowym, zatem sprawdzi się idealnie w dietach eliminujących ten składnik. 

Poza tym, że dostarcza wielu wartości odżywczych, komosa ryżowa ma przepyszny smak. Lekko orzechowa pasuje zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. 

Ja tym razem wykorzystałam komosę w daniu obiadowym w towarzystwie warzyw, ciecierzycy i sera feta. Roślinny obiad, który dostarczy porcję pełnowartościowego białka i mnóstwa witamin. 

Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta


POMIDOROWA KOMOSA RYŻOWA ZE SZPINAKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA


Czas przygotowania 20 minut
Składniki na przygotowanie 2 porcji


100 g komosy ryżowej
Puszka pomidorów krojonych
4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
Pół czerwonej papryki
2 garści szpinaku
2 łodygi selera naciowego
Plaster sera feta
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Zataar, oregano, pieprz, papryka wędzona



  • Komosę ryżową ugotować
  • Cebulę i czosnek posiekać
  • Na odrobinie oleju zeszklić na patelni cebulę, po chwili dodać czosnek i także przysmażyć
  • Dodać posiekany seler naciowy, paprykę oraz szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość
  • Po tym czasie wlać na patelnię pomidory
  • Doprawić i dusić jeszcze kilka minut
  • Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę i połączyć z ugotowaną komosą
  • Posypać pokruszoną fetą

Pomidorowa komosa ryżowa ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta