Propozycja na szybki, pożywny obiad pełen warzyw.
Komosa ryżowa uważana jest za superfood, czyli żywność niezwykle bogatą w składniki odżywcze.
Jest doskonałym źródłem białka roślinnego o wysokiej przyswajalności. Co istotne, jest to białko pełnowartościowe, co w produktach roślinnych jest rzadkością.
Komosa jest poza tym produktem bezglutenowym, zatem sprawdzi się idealnie w dietach eliminujących ten składnik.
Poza tym, że dostarcza wielu wartości odżywczych, komosa ryżowa ma przepyszny smak. Lekko orzechowa pasuje zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych.
Ja tym razem wykorzystałam komosę w daniu obiadowym w towarzystwie warzyw, ciecierzycy i sera feta. Roślinny obiad, który dostarczy porcję pełnowartościowego białka i mnóstwa witamin.
POMIDOROWA KOMOSA RYŻOWA ZE SZPINAKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA
Czas przygotowania 20 minut
Składniki na przygotowanie 2 porcji
Pół czerwonej papryki
- Komosę ryżową ugotować
- Cebulę i czosnek posiekać
- Na odrobinie oleju zeszklić na patelni cebulę, po chwili dodać czosnek i także przysmażyć
- Dodać posiekany seler naciowy, paprykę oraz szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość
- Po tym czasie wlać na patelnię pomidory
- Doprawić i dusić jeszcze kilka minut
- Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę i połączyć z ugotowaną komosą
- Posypać pokruszoną fetą