Przepis na pożywną sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego, wartościowego obiadu. Poza pysznymi, chrupiącymi warzywami wykorzystałam w niej bogatą w składniki odżywcze komosę ryżową oraz soję. Spora ilość natki pietruszki oraz wyrazisty sos nadają sałatce wyrazistego charakteru.
Komosa ryżowa oraz soja sprawiają, że sałatka jest sycąca i pożywna. Dostarczają też cennego białka. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego jest doskonałym uzupełnieniem diet ubogich w mięso,
Natka pietruszki z kolei to bomba witaminy C oraz żelaza. Za jej regularne spożywanie podziękuje nam także nasza skóra i wzrok, ponieważ zawarta w niej witamina A pozytywnie wpływa na stan skóry oraz zdrowie naszych oczu.
Polecam tego typu sałatki jako pożywne bomby witaminowe na lekki obiad lub kolację.
SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I SOJĄ
Komosa ryżowa 50g
Soja 20-30g
Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej)
Ogórek konserwowy
3-4 pomidorki koktajlowe
Plaster sera feta
Pół pęczka natki pietruszki
Sos
Sok z ćwiartki cytryny
Miód, łyżeczka musztardy
Łyżka oliwy
Oregano
- Soję namoczyć namoczyć (co najmniej 8 godzin)
- Po namoczeniu zalać świeżą wodą i ugotować
- Komosę ryżową ugotować
- Warzywa posiekać w kostkę, natkę pietruszki posiekać drobno
- Składniki na sos połączyć i wymieszać
- Warzywa połączyć z kaszą i soją
- Dodać pokruszony ser feta i przygotowany sos, wymieszać