Purpurowy krem z botwinki i kalafiora

Purpurowy krem z botwinki i kalafiora

Wiosennych inspiracji ciąg dalszy 😉 Ostatnio dzieliłam się przepisem na pyszny orzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło.

Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii), na które nie macie pomysłu, możecie z powodzeniem wykorzystać je gotując jarzynowy krem. Warzywa z pewnością świetnie się w nim odnajdą 😀 
W moim w przewadze jest botwinka i kalafior, ale znalazło się też miejsce na marchewkę i ziemniaki 😉 Wisienką na torcie jest z kolei dodatek sera koziego, który nadaje zupie wyrazistego, charakterystycznego smaku. Jeśli lubicie smak koziego sera to ten krem powinien znaleźć się w Waszym jadłospisie.

Zupy mają zdecydowanie lepszy smak jeśli ugotowane są na bazie bulionu. Unikajcie jednak popularnych kostek rosołowych, których skład pozostawia wiele do życzenia… Jeśli nie macie czasu na przygotowanie domowego bulionu polecam wypróbować piramidki smaku (ja kupuję je w Lidlu), które mają w sobie jedynie suszone warzywa i zioła. Nadają fajnego posmaku i nie zawierają niepożądanych dodatków.  

Purpurowy krem z botwinki i kalafiora z serem kozim

 

PURPUROWY KREM Z BOTWINKI I KALAFIORA

 
2 pęczki botwiny z buraczkami
Ćwiartka kalafiora
Marchewka
2 małe ziemniaki
2-3 łyżki koziego serka do smarowania
Woda/bulion
Ząbek czosnku
Sól, pieprz

 

  • Czosnek zmiażdżyć, marchewkę i ziemniaki posiekać w kostkę
  • Botwinę posiekać drobno razem z buraczkami, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
  • Pokrojoną marchew i ziemniaki zalać wodą/bulionem, dorzucić zmiażdżony czosnek i zagotować
  • Dorzucić botwinę i kalafiora i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie
  • Po zdjęciu z ognia zupę zblendować na gładki krem
  • Dodać serek kozi, przyprawy i wymieszać