Zaskoczyli Cię niespodziewani goście, a nie chcesz ugościć ich tradycyjnym chlebem i solą (o ile masz chociaż to ;p), a raczej czymś co bardziej sprzyja towarzyskim spotkaniom? Stop! Nie pędź do Biedronki po pierwsze lepsze ciastka! Chyba, że ulubionym przysmakiem Twoich gości są tłuszcze utwardzone, słabej jakości syropy glukozowe i konserwanty 😃 Nie sądzę…
Dlatego dużo lepszym pomysłem będzie przygotowanie szybkiego ciasta, które nie wymaga włączania piekarnika! Jest to sprytne ciasto, które wygląda jak torcik, ale tak naprawdę składa się z prostych omletów usmażonych na patelni i szybkiego kremu bez cukru na bazie twarożku. Proste i szybkie, a efekt jak z cukierni.
TORCIK JEŻYNOWY – DESER BEZ CUKRU, BEZ PIECZENIA
Omlety na torcik usmażyłam na małej patelni 16 cm
Omlety
Krem
OMLETY
- Banana rozgnieść widelcem, dodać jajka oraz jogurt i połączyć na gładką masę
- Dodać mąki, proszek do pieczenia i wymieszać
- Dolać wodę (u mnie około 80 ml) do uzyskania konsystencji jogurtu
- Masę podzielić na 3 części i wylewać na suchą nieprzywierającą patelnię smażyć omlety na małym ogniu pod przykryciem
- Kiedy spód będzie ścięty odwrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć dalej
- Można też usmażyć jednego grubszego omleta i po ostygnięciu przeciąć go w poprzek na dwie części
KREM
- Twaróg połączyć z rozgniecionym lub zblendowanym bananem i miodem
- Do 2/3 masy dodać jeżyny i zblendować, jeśli owoce są kwaśne można dodać więcej miodu
- Na ostygnięty spód (jeden z omletów) wyłożyć białą masę, położyć drugiego omleta i wyłożyć 2/3 masy jeżynowej
- Położyć ostatniego omleta i posmarować górę pozostałą masą jeżynową
- Ozdobić świeżymi owocami