W kuchni trzeba być kreatywnym szczególnie kiedy zabraknie Ci jakiegoś składnika 😛 W taki sposób powstał ten obiad. Miałam ochotę zjeść na obiad pad thai – tajski makaron ryżowy. Niestety z makaronu ryżowego nie została nawet pojedyncza niteczka, a wycieczka do sklepu nie była mi akurat na rękę. Ale przecież tajska kuchnia to obok makaronu ryżowego królestwo ryżu, dlaczego zatem nie zrobić pad thai w wersji z ryżem? 😉
Danie wyszło tak samo dobre jak w wersji z makaronem! Wchodzi na stałe do mojego domowego menu 😉
Lubisz orientalne smaki? Koniecznie zajrzyj tutaj po więcej inspiracji:
- Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
- Prosta potrawka z ciecierzycy i cukinii w tajskim stylu
- Makaron ryżowy z warzywami w orientalnym sosie orzechowym
- Curry z mango, mleczkiem kokosowym i tofu
- Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą
- Pad thai z tofu
TAJSKI RYŻ W STYLU PAD THAI
Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania ryżu)
Składniki na jedną porcję
- Na patelni lub w woku rozgrzać olej
- Wbić jajko, szczyptę płatków chili i mieszać aż jajko się zetnie
- Dorzucić startą na dużych oczkach marchewkę i smażyć 3-4 minuty
- Dodać sos sojowy, rybny oraz pastę z tamaryndowca i opcjonalnie suszone krewetki, wymieszać i smażyć dalej
- Po chwili dorzucić pokrojone w kostkę tofu, wymieszać
- Dodać ugotowany ryż, wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły, spróbować i w razie potrzeby doprawić
- Zdjąć z ognia
- Gotowe danie posypać pokruszonymi orzeszkami i skropić sokiem z limonki