Tajski ryż w stylu pad thai

Tajski ryż w stylu pad thai

W kuchni trzeba być kreatywnym szczególnie kiedy zabraknie Ci jakiegoś składnika 😛 W taki sposób powstał ten obiad. Miałam ochotę zjeść na obiad pad thai – tajski makaron ryżowy. Niestety z makaronu ryżowego nie została nawet pojedyncza niteczka, a wycieczka do sklepu nie była mi akurat na rękę. Ale przecież tajska kuchnia to obok makaronu ryżowego królestwo ryżu, dlaczego zatem nie zrobić pad thai w wersji z ryżem? 😉

Danie wyszło tak samo dobre jak w wersji z makaronem! Wchodzi na stałe do mojego domowego menu 😉

Lubisz orientalne smaki? Koniecznie zajrzyj tutaj po więcej inspiracji:

Tajski ryż w stylu pad thai

 

TAJSKI RYŻ W STYLU PAD THAI

 

Czas przygotowania 10 minut (plus czas gotowania ryżu)
Składniki na jedną porcję

50 g brązowego ryżu
50 g tofu
Jajko
Marchewka
Łyżka sosu sojowego
Łyżka sosu rybnego
Łyżka pasty z tamaryndowca
Szczypta płatków chili
15 g orzeszków ziemnych
Ćwierć limonki
Opcjonalnie suszone krewetki

 

  • Na patelni lub w woku rozgrzać olej
  • Wbić jajko, szczyptę płatków chili i mieszać aż jajko się zetnie 
  • Dorzucić startą na dużych oczkach marchewkę i smażyć 3-4 minuty
  • Dodać sos sojowy, rybny oraz pastę z tamaryndowca i opcjonalnie suszone krewetki, wymieszać i smażyć dalej
  • Po chwili dorzucić pokrojone w kostkę tofu, wymieszać
  • Dodać ugotowany ryż, wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły, spróbować i w razie potrzeby doprawić 
  • Zdjąć z ognia
  • Gotowe danie posypać pokruszonymi orzeszkami i skropić sokiem z limonki