Uwielbiam kiedy jedzenie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale kiedy oprócz tego pięknie wygląda i zachęca do jedzenia kolorami. W końcu jemy także oczami 😉
Może okazać się to szczególnie istotne kiedy gotujemy dla osób, które niechętnie sięgają po zdrowe produkty jak warzywa czy owoce. Serwując im danie, które aż prosi się pięknym wyglądem o zjedzenie, na pewno pozbędziemy się problemu jak przemycić te składniki do diety niejadka.
Wśród warzyw i owoców znajdziemy produkty z całej palety barw! Korzystajmy z tego co daje nam natura i wykorzystajmy te cudowne kolory w naszej kuchni.
Poza tym, że dania będą pięknie wyglądały, to dodatkowo dostarczymy sobie całą gamę niezbędnych i cennych składników odżywczych. Na pewno wiecie, że kolory warzyw czy owoców podpowiadają nam na co dobroczynnie wpływają ich składniki odżywcze.
I tak te czerwone zawierają przeciwutleniacz o nazwie likopen, który dobroczynnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, a także wspomaga pracę serca.
Żółte i pomarańczowe bogate są w karotenoidy, które pomagają nam walczyć z wolnymi rodnikami, a także korzystnie wpływają na wzrok.
Zielone warzywa i owoce swoją barwę zawdzięczają składnikowy zwanemu chlorofil. Wpływają one dobroczynnie na układ pokarmowy, są jednocześnie niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Fioletowe i niebieskie są kopalnią antyoksydantów wspomagających naszą skórę i oczy. Opóźniają procesy starzenia się oraz mają działanie przeciwnowotworowe. Wpływają także pozytywnie na układ nerwowy usprawniając procesy myślowe.
No i w końcu białe – cenne ze względu na swoje bakteriobójcze, przeciwzapalne i antywirusowe właściwości.
Moc kolorów wykorzystałam w dzisiejszym przepisie na tartę, w której czerwono-pomarańczową barwą kuszą soczyste pomidory. W środku z kolei ukrywa się zielona cukinia oraz jarmuż 😉 Spód tarty to kolejny eksperyment z kruchym ciastem bez masła. Muszę przyznać, że ta próba była naprawdę udana i na pewno nie raz będę jeszcze go wykorzystywać 😉
TARTA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI NA BEZGLUTENOWYM KRUCHYM SPODZIE
Czas przygotowania 60-70 minut
Składniki na formę 16cm
Spód
- Składniki na spód zagnieść na gładkie elastyczne ciasto
- Ciastem wylepić dno i boki formy
Farsz
- Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z niej wodę
- Połączyć cukinię z pomidorami, poszarpanym na małe kawałki jarmużem, jajkami i pokruszonym drobno serem, doprawić
- Masę wylać na przygotowany spód, na górze położyć plastry pomidorów
- Piec w 180 stopniach około 50 minut aż farsz będzie ścięty