Morelowe pralinki, słodki deser bez białego cukru

Morelowe pralinki, słodki deser bez białego cukru

W okresie świątecznym ze wszystkich stron narzucają nam się czekoladowe mikołaje, marcepanowe bałwanki, cukrowe choinki, czekoladki i pralinki. Wszystko pięknie opakowane, błyszczące i okraszone nieprzyzwoitą ilością cukru lub co gorsza, syropu glukozowo-fruktozowego.

To naturalne, że w Święta towarzyszą nam słodkości i desery, którymi cieszymy się w czasie spotkań z bliskimi. I nie namawiam nikogo, żeby sobie tego odmawiać, bo to nie najlepszy czas na walkę ze swoją silną wolą 😉 Jednak bardzo zachęcam Was do tego, żebyście zadbali o jakość słodyczy, które pojawią się na Waszych stołach. Półki sklepowe uginają się od wszelkiego rodzaju słodkości, jednak niestety większość z nich to słabej jakości produkty pełne niezdrowych syropów i tłuszczy, których głównym zadaniem nie jest sprawienie nam przyjemności, a zapewnienie zysku producentom…. Chyba nie chcemy zadowalać się takim byle czym, zgadza się?


Jest już parę firm oferujących dobrej jakości słodycze z dobrym składem, takie perełki polecam często na swoim Instagramie. Jeśli jednak nie macie dostępu do takich produktów to nic straconego!
Na szczęście z prostych składników i w kilka chwil możemy sami wyczarować domowe słodycze, które nie tylko będą pyszne, ale także będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. W taki sposób będziemy pewni tego, co jest w środku i tym chętniej i z czystym sumieniem sięgniemy po takie słodkości na świąteczny deser 🙂 

Jeśli lubicie obdarowywać bliskich własnoręcznymi prezentami, to słodkości z dzisiejszego przepisu będą także świetnym pomysłem na taki upominek! Zobaczcie tylko jak uroczo wyglądają! 

Morelowe kulki, słodki deser bez białego cukru
Morelowe kulki, słodki deser bez białego cukru


Morelowe kulki, słodki deser bez białego cukru


MORELOWE PRALINKI, SŁODKI DESER BEZ CUKRU


Czas przygotowania 15 minut


Szklanka suszonych moreli
Pół szklanki suszonych daktyli bez pestek
80 g nasion słonecznika
40 g mąki kokosowej
Sok z połówki małej cytryny



  • Morele i daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około godzinę
  • Po tym czasie odlać wodę, owoce zblendować ze słonecznikiem
  • Dodać sok z cytryny oraz mąkę, połączyć
  • Z masy formować niewielkie kulki
  • Kulki można obtoczyć kakao, mąką kokosową lub sproszkowanym burakiem