Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową

Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową


Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup – krem z zielonego groszku. Lubię ją za jej prostotę i szybkość wykonania. Potrzeba naprawdę niewiele składników i dodatków, żeby krem miał ciekawy, wyrazisty smak i niesamowity aromat. Poniższa wersja przygotowana jest z dodatkiem śmietanki kokosowej, która sprawia, że całość jest jeszcze bardziej kremowa i delikatna. Nadaje zupie też subtelnej słodyczy. Śmietankę kokosową można spokojnie zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego.

Kluczowym składnikiem kremu z zielonego groszku jest mięta. Według mnie to para idealna. Nadaje zupie świeżości i charakteru. W tym wypadku użyłam świeżej mięty, ale jeśli nie macie takiej pod ręką to suszona będzie równie dobra!

Ja uwielbiam krem z groszku także w wersji orientalnej z mleczkiem kokosowym i limonką. 

Zupa krem z zielonego groszku ze śmietanką kokosową

 

 

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ

 

Składniki na 2 porcje

400 g mrożonego groszku
Ziemniak
60-80 g śmietanki kokosowej lub gęstej części mleczka kokosowego
Pół czerwonej cebuli
Kilka listków świeżej mięty lub mięta suszona
Sól, pieprz
Woda lub bulion warzywny

 

  • Cebulę posiekać i zeszklić na oleju
  • Wrzucić pokrojonego w małe kawałki ziemniaka i podsmażyć chwilę
  • Wrzucić groszek i zalać gorącym bulionem lub wodą 
  • Gotować aż kawałki ziemniaka będą miękkie
  • Dorzucić listki mięty i zblendować na gładki krem
  • Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem