Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup – krem z zielonego groszku. Lubię ją za jej prostotę i szybkość wykonania. Potrzeba naprawdę niewiele składników i dodatków, żeby krem miał ciekawy, wyrazisty smak i niesamowity aromat. Poniższa wersja przygotowana jest z dodatkiem śmietanki kokosowej, która sprawia, że całość jest jeszcze bardziej kremowa i delikatna. Nadaje zupie też subtelnej słodyczy. Śmietankę kokosową można spokojnie zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego.
Kluczowym składnikiem kremu z zielonego groszku jest mięta. Według mnie to para idealna. Nadaje zupie świeżości i charakteru. W tym wypadku użyłam świeżej mięty, ale jeśli nie macie takiej pod ręką to suszona będzie równie dobra!
Ja uwielbiam krem z groszku także w wersji orientalnej z mleczkiem kokosowym i limonką.
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU ZE ŚMIETANKĄ KOKOSOWĄ
Składniki na 2 porcje
- Cebulę posiekać i zeszklić na oleju
- Wrzucić pokrojonego w małe kawałki ziemniaka i podsmażyć chwilę
- Wrzucić groszek i zalać gorącym bulionem lub wodą
- Gotować aż kawałki ziemniaka będą miękkie
- Dorzucić listki mięty i zblendować na gładki krem
- Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem