Bardzo rzadko sięgam po kupne pieczywo. Nie znalazłam jeszcze miejsca, które oferowałoby naprawdę dobrej jakości pieczywo, nie tylko w smaku ale i z dobrym składem. Jednak świeże domowe bułeczki to zupełnie inna bajka. Tym razem są to rogaliki drożdżowe. Już sam zapach w trakcie pieczenia jest tak kuszący, że trudno doczekać się degustacji. Najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Miękkie, puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie.
Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest, że takiego puszystego, lekkiego pieczywa nigdy nie uzyskamy z ciasta na bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo, bez zbędnych dodatków i spulchniaczy. Już tak mam, że lubię wiedzieć co jem ;P
Moje rogaliki drożdżowe upieczone są w najbardziej podstawowej wersji bez żadnych dodatków. Jednak jeśli macie ochotę, spokojnie możecie kombinować z różnymi dodatkami. Jeśli chodzą Wam po głowie słodkie, deserowe rogaliki, to po prostu włóżcie do każdego rogalika przed zawinięciem kawałek czekolady, albo łyżkę marmolady.
A jeśli gustujecie raczej w wytrawnych dodatkach to zachęcam do wypróbowania drożdżowych ślimaczków z oliwkami i serem feta z mojego bloga. Nie pożałujecie!
Domowe bułeczki drożdżowe
10
bułeczek1
hour40
minutes25-30
minutSkładniki
- ZACZYN
20 g drożdży
Łyżeczka cukru
Łyżeczka mąki
Ćwierć szklanki wody
- CIASTO
180 ml wody
300 g mąki
25 g oleju
Pół łyżeczki soli
Mak, sezam do posypania
Wykonanie
- ZACZYN
- Do ciepłej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, wymieszać i zostawić, aż drożdże zaczną pracować
- CIASTO
- Mąkę połączyć z olejem i solą
- Dodać zaczyn i porcjami dolewać wodę, wyrobić na miękkie elastyczne ciasto
- Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia
- Po tym czasie wyjąć z miski i zagnieść krótko raz jeszcze
- Ciasto podzielić na pół, każdą z części rozwałkować niezbyt cienko
- Wycinać z ciasta trójkąty i zwijać w rogale zaczynając od dłuższego boku
- Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na 20-30 minut
- Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem
- Piec w 200 stopniach 25-30 minut
Wskazówki
- Do środka rogali można włożyć kawałki czekolady, odrobinę dżemu lub inne nadzienie