Domowe tortille z guacamole
8
małych tortilli40
minutSkładniki
- TORTILLE
70 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Gorąca woda
- GUACAMOLE
Awokado
Sok z połówki limonki
Pół papryki czerwonej
Pół małej czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, chilli
- SOS POMIDOROWY
Puszka pomidorów
Pół papryki
Pół czerwonej cebuli
Pół pęczka natki pietruszki
Wędzona i słodka papryka, chilli, sól
Wykonanie
- TORTILLE
- Mąki wymieszać z olejem
- Dolewać małymi porcjami gorącą wodą aż do połączenia składników w elastyczne, nie klejące się do dłoni ciasto
- ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich kulki
- Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowywać przygotowane kawałki ciasta na okrągłe, cienkie placki
- Rozgrzać patelnię i przetrzeć ją olejem
- łaść na rozgrzanej patelni rozwałkowane placki (wcześniej otrzepać je z nadmiaru maki), smażyć 1-2 minuty z każdej strony
- Po zdjęciu z patelni odkładać placki jeden na drugim i przykrywać lekko wilgotną ściereczką
- GUACAMOLE
- Z awokado usunąć pestkę i wyjąć miąższ ze skórki
- Widelcem rozgnieść awokado
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i paprykę
- Doprawić sokiem z limonki, chilli, pieprzem i solą
- SOS POMIDOROWY
- Do rondla wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną cebulę i paprykę
- Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje
- Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić
Sprawdź też koniecznie pozostałe przepisy na przekąski, zarówno te słodkie jak i wytrawne!