Domowe tortille z guacamole

Domowe tortille z guacamole

Doskonały pomysł na imprezowe przekąski

 
Dziś propozycja rodem z kolorowego Meksyku! Mam dla Was łatwe domowe tortille, nafaszerowane pysznym guacamole i pikantnym sosem pomidorowym. Tortille z tego przepisu wychodzą cienkie, elastyczne. Bez problemu można zawinąć je z farszem i warzywami. Nie kruszą się i nie łamią.
 
My przygotowaliśmy tortille w mini wersji, żeby zjeść je jak tacos. I to jest genialny patent na przekąskę imprezową! Jeśli zastanawiacie się czym ugościć Waszych gości to zróbcie taco-party! Przygotujcie takie małe tortille, a do tego kilka rodzajów past, które można będzie sobie nakładać na tortille. Do tego świeże warzywa i świetna zabawa gwarantowana 😃
 
Domowe tortille z guacamole
Domowe tortille z guacamole

Domowe tortille z guacamole

Recipe by Healthy Creations
Porcje

8

małych tortilli
Czas

40

minut

Składniki

  • TORTILLE
  • 70 g mąki kukurydzianej

  • 50 g mąki pszennej

  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

  • Gorąca woda

  • GUACAMOLE
  • Awokado

  • Sok z połówki limonki

  • Pół papryki czerwonej

  • Pół małej czerwonej cebuli

  • Ząbek czosnku

  • Sól, pieprz, chilli

  • SOS POMIDOROWY
  • Puszka pomidorów

  • Pół papryki

  • Pół czerwonej cebuli

  • Pół pęczka natki pietruszki

  • Wędzona i słodka papryka, chilli, sól

Wykonanie

  • TORTILLE
  • Mąki wymieszać z olejem
  • Dolewać małymi porcjami gorącą wodą  aż do połączenia składników w elastyczne, nie klejące się do dłoni ciasto
  • ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich kulki
  • Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowywać przygotowane kawałki ciasta na okrągłe, cienkie placki 
  • Rozgrzać patelnię i przetrzeć ją olejem 
  • łaść na rozgrzanej patelni rozwałkowane placki (wcześniej otrzepać je z nadmiaru maki), smażyć 1-2 minuty z każdej strony
  • Po zdjęciu z patelni odkładać placki jeden na drugim i przykrywać lekko wilgotną ściereczką
  • GUACAMOLE
  • Z awokado usunąć pestkę i wyjąć miąższ ze skórki
  • Widelcem rozgnieść awokado 
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i paprykę
  • Doprawić sokiem z limonki, chilli, pieprzem i solą
  • SOS POMIDOROWY
  • Do rondla wlać puszkę pomidorów, dodać pokrojoną cebulę i paprykę
  • Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić