Szpinak z tofu

Szpinak z tofu

Szpinak z tofu

Nie potrzebujesz wielu skomplikowanych składników, żeby przygotować zdrowe i smaczne danie. Minimalistyczna kuchnia może być równie ciekawa co wymyślne, czasochłonne potrawy. Poniższy przepis świetnie to udowadnia. To zaledwie trzy składniki i trochę przypraw. A w efekcie otrzymujemy pyszny aromatyczny sos, który może być samodzielnym lekkim daniem. Można też przygotować do niego chlebki naan, które będą pasowały idealnie.

Szpinak z tofu

Recipe by Healthy Creations
Porcje

1

porcja
Czas

20

minut

Składniki

  • 200 g mrożonego szpinaku (można zamienić na świeży lub użyć pół na pół)

  • 3 ząbki czosnku

  • 60 g tofu

  • Gałka muszkatołowa

  • Oregano

  • Sól

  • Pieprz

  • Olej

Wykonanie

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
  • Wrzucić posiekany w plasterki czosnek i zeszklić
  • Dodać szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż rozpuści się (w przypadku mrożonego) lub zmniejszy swoją objętość (w przypadku świeżego)
  • Dodać pokrojone w kostkę tofu i doprawić

Wskazówki

  • Do sosu można dodać kawałki sera np. feta czy mozzarella
  • Sos będzie doskonały do pieczywa typu naan