Nie potrzebujesz wielu skomplikowanych składników, żeby przygotować zdrowe i smaczne danie. Minimalistyczna kuchnia może być równie ciekawa co wymyślne, czasochłonne potrawy. Poniższy przepis świetnie to udowadnia. To zaledwie trzy składniki i trochę przypraw. A w efekcie otrzymujemy pyszny aromatyczny sos, który może być samodzielnym lekkim daniem. Można też przygotować do niego chlebki naan, które będą pasowały idealnie.
Szpinak z tofu
1
porcja20
minutSkładniki
200 g mrożonego szpinaku (można zamienić na świeży lub użyć pół na pół)
3 ząbki czosnku
60 g tofu
Gałka muszkatołowa
Oregano
Sól
Pieprz
Olej
Wykonanie
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
- Wrzucić posiekany w plasterki czosnek i zeszklić
- Dodać szpinak, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż rozpuści się (w przypadku mrożonego) lub zmniejszy swoją objętość (w przypadku świeżego)
- Dodać pokrojone w kostkę tofu i doprawić
Wskazówki
- Do sosu można dodać kawałki sera np. feta czy mozzarella
- Sos będzie doskonały do pieczywa typu naan