Sezon dyniowy w pełni więc testuję i eksperymentuję ile się da 🙂 Z ostatnich eksperymentów wyszłam z pysznym, mocno wilgotnym, aromatycznym chlebkiem dyniowym.
Do chlebka polecam wykorzystać dynię hokkaido. To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dynię. Jest bardziej wyrazista w smaku w porównaniu do dyni zwyczajnej, lekko słodka i przyjemnie kremowa po upieczeniu lub ugotowaniu. W tym przepisie smak i konsystencja to zdecydowanie jej duża zaleta!
Chlebek z tego przepisu wychodzi fajnie wilgotny. Nie przypomina klasycznego, pulchnego pieczywa. Konsystencją i wyglądem przypomina bardziej ciasto. Ale smakuje wyśmienicie zarówno w wydaniu wytrawnym jak i ze słodkimi dodatkami! Polecam jako pyszną, jesienną alternatywę dla klasycznego pieczywa.
Ten dyniowy wypiek nabiera charakteru dzięki użytym przyprawom. Sami zdecydujcie czy wolicie bardziej korzenną wersje ze zdecydowanie wyczuwalnym cynamonem i imbirem, czy też bardziej pikantną wersję z większą ilością ostrej papryki lub chili.
Do chlebka dodałam też pastę tahini, co dodatkowo podkręca jego smak. Możecie spróbować zamienić pastę sezamową na masło orzechowe, myślę, że efekt będzie równie wyśmienity 🙂
Na moim blogu znajdziecie także przepis na pyszne dyniowe bułeczki.
Chlebek dyniowy
Składniki
250-280 g dyni hokkaido
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 jajka
Łyżka pasty tahini (opcjonalnie można zamienić na masło orzechowe)
3 łyżki pomidorów krojonych z puszki (lub soczysty pomidor malinowy pokrojony w kostkę)
Imbir, cynamon, kumin, papryka słodka oraz papryka wędzona
Łyżeczka pikantnej pasty paprykowej (można zamienić na szczyptę chili)
Szczypta soli
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
- Dynię obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach
- Jajka roztrzepać, połączyć z pomidorami, mąką, dodać przyprawy i proszek do pieczenia
- Masę jajeczną połączyć ze startą dynią
- Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec 50-55 minut w 180 stopniach