Placki dyniowe pełnoziarniste, bez cukru

Wykorzystuję w pełni sezon dyniowy do maksimum i tak dynia pojawia się i w daniach wytrawnych jak i w tych na słodko! Tym razem dynia znalazła się w propozycji śniadaniowej na słodko – placki dyniowe! Ale będzie to także doskonały pomysł na lekki, słodki obiad.

Do placków wykorzystałam mus z upieczonej wcześniej dyni. Moim faworytem wśród dyń jest zdecydowanie odmiana hokkaido. Lubię ja za smak. Lekko słodki, bardziej wyrazisty niż w przypadku dyni zwyczajnej, pasuje zarówno do deserów jak i dań słonych. Jej dużą zaletą jest też kremowa konsystencja, szczególnie jeśli chcemy przygotować z dyni mus. Także jej piękny, intensywny kolor zachęca mnie do wybrania właśnie tego gatunku. No i w końcu – a może jest to nawet najważniejsza kwestia – skórka dyni hokkaido jest jadalna. Po upieczeniu czy ugotowaniu robi się bardzo miękka i smaczna, odchodzi nam więc sporo mało przyjemnej pracy z obieraniem dyni 😉

Placki dyniowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej, żeby podbić ich wartości odżywcze. Nie dodałam do placków ani grama cukru! Lekko słodki smak dyni i gruszki oraz użyte przyprawy, które tą słodycz podkreśliły, w zupełności wystarczyły, żeby placki były smaczne. Nie są jest to jednak zdecydowanie słodki smak, więc jeśli zależy Ci na słodkich plackach to możesz dodać miód czy inny słodzik.

Jeśli szukacie innych smacznych pomysłów na dynię to koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy z mojego bloga:

Placki dyniowe, pełnoziarniste, bez cukru

Placki dyniowe

Recipe by Healthy Creations
Porcje

8

placków

Składniki

  • 200 g dyni hokkaido

  • 2 jajka

  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

  • 20 g maki kokosowej

  • 60 g jogurtu naturalnego

  • Cynamon, imbir, kardamon, szczypta soli

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Kilka kropel esencji waniliowej

  • Mała gruszka

Wykonanie

  • Dynię upiec w piekarniku a następnie zblendować na gładki mus. W przypadku dyni hokkaido nie trzeba obierać jej ze skórki
  • Do musu dyniowego dodać jajka, mąki, jogurt, przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie
  • Gruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do reszty składników
  • Porcje masy wykładać na nieprzywierającą rozgrzaną patelnię, smażyć placki z obu stron