Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni to nieodłączny element jesiennego menu. Rozgrzewający, gęsty krem z dyni pojawia się na moim stole jak tylko na straganach zaczynają królować najróżniejsze jej gatunki. Moim zdecydowanym faworytem do większości przepisów jest dynia hokkaido. Lubię ją przede wszystkim za smak – dość wyrazisty, lekko słodki. Ten gatunek charakteryzuje się też głęboką, intensywną barwą. Bardzo dużą zaletą jest także to, że dynia hokkaido ma jadalną skórkę, której nie trzeba obierać przed gotowaniem czy pieczeniem. Eliminujemy więc najmniej przyjemny element przy obróbce dyni 😀 Reszta jest już czystą przyjemnością.

Krem z dyni najbardziej lubię w połączeniu z mleczkiem kokosowym i doprawiony ostrymi, aromatycznymi przyprawami. Imbir, kurkuma i kumin są tutaj obowiązkowe! Wszystkie te składniki cudownie się uzupełniają i balansują. Pikantne przyprawy są złagodzone delikatnym mleczkiem kokosowym. Sama dynia dodaje nutkę słodyczy. Idealna harmonia smaków 🙂

Krem można podać z klasycznymi dodatkami jak uprażone pestki dyni czy grzanki. Ja pierwszy raz spróbowałam podać zupę dyniową z pestkami granatu. I to był strzał w dziesiątkę. Granat nie tylko sprawia, że zupa nabiera ciekawego wyglądu, ale lekko kwaśny owoc świetnie dopełnia całość i jest miłym odświeżającym dodatkiem. Polecam wypróbować przy najbliższej okazji!

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Recipe by Healthy Creations
Porcje

3-4

Porcje
Czas

40

minutes

Składniki

  • Mała dynia hokkaido

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • Mała czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • Bulion

  • Pół puszki mleczka kokosowego

  • Imbir (najlepiej świeży)

  • Kumin

  • Słodka papryka

  • Sól i pieprz

Wykonanie

  • Z dyni usuń nasiona i pokrój ją w niewielką kostkę, nie trzeba obierać jej ze skórki
  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie lub maśle
  • Jeśli używasz świeżego imbiru zetrzyj niewielki kawałek (około 3 cm) na tarce i także podsmaż
  • Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki oraz dynię
  • Całość zalej bulionem tak, żeby wszystkie warzywa były przykryte. Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną
  • Kiedy warzywa będą miękkie zblenduj całość na gładki krem
  • Dolej mleczko kokosowe oraz przyprawy
  • Zupę podaj z ulubionymi dodatkami np. pestki dyni, grzanki, pestki granatu

Wśród innych dyniowych propozycji na blogu znajdziecie też między innymi: