Świąteczne lukrowane pierniczki to obowiązkowy element Świąt Bożego Narodzenia! I nie tylko dlatego, że są pyszne, ale także są uroczą ozdobą stołu, a nawet choinki! u mnie co roku na choinkę trafiają własnoręcznie zdobione pierniczki, które nadają jej cudownego, domowego charakteru.
Mój przepis, z którego korzystałam już kilkukrotnie w tym roku, jest bardzo prosty i łatwy. Dlatego tak bardzo go lubię 😉 Jeśli zależy Wam na miękkich ciasteczkach to wystarczy rozwałkować ciasto nieco grubiej i co bardzo ważne, pilnować czasu pieczenia! Bo granica między miękkimi a kruchymi pierniczkami jest bardzo cieniutka ;p
Fajne jest też to, że z tego samego przepisu możemy przygotować klasyczne pierniki, ale też takie z dżemem w środku.
Z tego samego przepisu przygotowałam pierniczki na moje małe domki z piernika, które mogliście widzieć na Instagramie. Przepis jest więc bardzo uniwersalny 🙂
Świąteczne pierniczki z nadzieniem
Course: Ciastka, Przepisy, SłodkościSkładniki
50 g masła
160 g miodu
Łyżka przyprawy do piernika
Łyżeczka kakao
360-390 g mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
Łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
- Masło i miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać przyprawę do piernika i kakao
- W misce ubić mikserem jajka, dodać mąkę oraz sodę i połączyć z jajkami
- Powoli dolewać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym
- Ciasto ma być miękkie i elastyczne, ale nie może kleić się do rąk
- Gotowe ciasto rozwałkować na około 0,5 cm, wycinać pierniczki
- Jeśli chcemy przygotować pierniczki z nadzieniem to na porcję ciasta nakładamy łyżeczkę dżemu lub marmolady, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy wokół nadzienia, żeby kawałki ciasta się skleiły. Następnie wycinamy kształt tak, żeby nadzienie znalazło się w środku
- Pierniczki piec w 180 stopniach 10-12 minut