Faszerowana papryka to świetny pomysł na obiad lub kolację. A jeśli w dodatku podamy ją w towarzystwie pysznych serów, to z pewnością nikt nie zdoła się oprzeć!
Faszerowane warzywa to dania, które dają nam ogromne pole do popisu. Nie musimy iść utartym szlakiem i pakować w nie farszu mięsnego, ale możemy kombinować do woli i nadziewać je czym tylko chcemy!
U mnie tym razem padło na mocno serowy, wyrazisty w smaku farsz. Wykorzystałam między innymi mocno charakterystyczną bryndzę oraz parmezan.
Bazą w mojej faszerowanej papryce jest brązowy ryż, ale możecie także wykorzystać w tym celu różnego rodzaju kasze.
Faszerowana papryka
Course: Przepisy4
PorcjeSkładniki
2 czerwone papryki
Ugotowany ryż (około 7-8 łyżek)
Łyżka bryndzy
80 g sera feta
50 g twarogu
Parmezan
Pół gruszki
Pieprz, tymianek
Wykonanie
- Papryki przekroić w poprzek na połówki i usunąć gniazdo nasienne
- Twaróg rozgnieść widelcem i połączyć z bryndzą i fetą
- Sery połączyć z ryżem, dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę, doprawić tymiankiem i pieprzem
- Farszem wypełnić połówki papryk, wierzch posypać parmezanem
- Zapiekać papryki około 30 minut