Faszerowana papryka z serem

Faszerowana papryka cztery sery

Faszerowana papryka z serem
Faszerowana papryka z serem

Faszerowana papryka to świetny pomysł na obiad lub kolację. A jeśli w dodatku podamy ją w towarzystwie pysznych serów, to z pewnością nikt nie zdoła się oprzeć!

Faszerowane warzywa to dania, które dają nam ogromne pole do popisu. Nie musimy iść utartym szlakiem i pakować w nie farszu mięsnego, ale możemy kombinować do woli i nadziewać je czym tylko chcemy!

U mnie tym razem padło na mocno serowy, wyrazisty w smaku farsz. Wykorzystałam między innymi mocno charakterystyczną bryndzę oraz parmezan.

Bazą w mojej faszerowanej papryce jest brązowy ryż, ale możecie także wykorzystać w tym celu różnego rodzaju kasze.

Faszerowana papryka

Recipe by Healthy CreationsCourse: Przepisy
Porcje

4

Porcje

Składniki

  • 2 czerwone papryki

  • Ugotowany ryż (około 7-8 łyżek)

  • Łyżka bryndzy

  • 80 g sera feta

  • 50 g twarogu

  • Parmezan

  • Pół gruszki

  • Pieprz, tymianek

Wykonanie

  • Papryki przekroić w poprzek na połówki i usunąć gniazdo nasienne
  • Twaróg rozgnieść widelcem i połączyć z bryndzą i fetą
  • Sery połączyć z ryżem, dodać pokrojoną w drobną kostkę gruszkę, doprawić tymiankiem i pieprzem
  • Farszem wypełnić połówki papryk, wierzch posypać parmezanem
  • Zapiekać papryki około 30 minut