Chęć ograniczenia spożycia mięsa nie musi równać się z pożegnaniem z ulubionymi dotąd daniami. Wiele z klasycznych dań mięsnych można skutecznie przerobić na ich wegetariańskie odpowiedniki. I to nie tracąc na ich wyśmienitym smaku! A doskonałym tego przykładem są gołąbki wegetariańskie.
Gołąbki bez mięsa to smaczny i zdrowy pomysł na pożywny obiad. Klasyczny mięsny farsz gołąbków zamieniamy na pełen aromatycznych dodatków farsz na bazie kaszy, ryżu i warzyw. A gęsty, dobrze doprawiony sos pomidorowy jest doskonałym dopełnieniem dania.
Nie powiem Wam, że smak gołąbków będzie identyczny do tych mięsnych. Ale zapewnię, że po ich spróbowaniu nieprędko zatęsknicie do tych klasycznych 😉 Takie gołąbki nie dość, że pyszne, to przy tym lekkie i zdrowe! Nie jest to też danie ekspresowe, wymaga nieco czasu, ale warto!
Zapraszam też po więcej przepisów na pyszne obiady bez mięsa!
Gołąbki wegetariańskie
10
PorcjiSkładniki
100 g brązowego ryżu
100 g kaszy gryczanej
Marchewka
Pietruszka
Kawałek pora (ok. 10 cm)
10-12 pieczarek
Pół czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
Jajko
Łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, słodka, ostra i wędzona papryka, pieprz, sól
Kilka dużych nieuszkodzonych liści kapusty włoskiej
- Sos pomidorowy
300 ml przecieru pomidorowego lub passaty
Zioła prowansalskie, oregano, słodka i ostra papryka, łyżeczka cukru, sól, pieprz
Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
Wykonanie
- Liście kapusty zanurzyć we wrzątku i gotować aż zmiękną. W razie potrzeby przed faszerowaniem lekko rozbić twardą część liścia tłuczkiem
- Kaszę i ryż ugotować
- Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oliwy, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę posiekać drobno
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
- Do cebuli dodać pora, podlać odrobiną wody i dusić około 3 minuty, po tym czasie dodać startą marchewkę i pietruszkę, dolać jeszcze trochę wody i dusić około 10 minut
- W misce połączyć ugotowany ryż, kaszę, podsmażone pieczarki oraz warzywa, doprawić przyprawami i koncentratem
- Kiedy składniki przestygną dodać jajko i wymieszać
- Porcje farszu nakładać na przygotowane liście kapusty, zawinąć
- Do dużego garnka wlać około 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty, doprawić
- Do garnka wkładać zawinięte gołąbki, na każdego gołąbka można dodatkowo położyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotować 30-40 minut
- Gołąbki można też ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać tak samo przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekać 30-40 minut pod przykryciem