Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie, bez mięsa

Chęć ograniczenia spożycia mięsa nie musi równać się z pożegnaniem z ulubionymi dotąd daniami. Wiele z klasycznych dań mięsnych można skutecznie przerobić na ich wegetariańskie odpowiedniki. I to nie tracąc na ich wyśmienitym smaku! A doskonałym tego przykładem są gołąbki wegetariańskie.

Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki bez mięsa to smaczny i zdrowy pomysł na pożywny obiad. Klasyczny mięsny farsz gołąbków zamieniamy na pełen aromatycznych dodatków farsz na bazie kaszy, ryżu i warzyw. A gęsty, dobrze doprawiony sos pomidorowy jest doskonałym dopełnieniem dania.

Nie powiem Wam, że smak gołąbków będzie identyczny do tych mięsnych. Ale zapewnię, że po ich spróbowaniu nieprędko zatęsknicie do tych klasycznych 😉 Takie gołąbki nie dość, że pyszne, to przy tym lekkie i zdrowe! Nie jest to też danie ekspresowe, wymaga nieco czasu, ale warto!

Zapraszam też po więcej przepisów na pyszne obiady bez mięsa!

Gołąbki wegetariańskie

Recipe by Healthy Creations
Porcje

10

Porcji

Składniki

  • 100 g brązowego ryżu

  • 100 g kaszy gryczanej

  • Marchewka

  • Pietruszka

  • Kawałek pora (ok. 10 cm)

  • 10-12 pieczarek

  • Pół czerwonej cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • Jajko

  • Łyżka koncentratu pomidorowego

  • Przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, słodka, ostra i wędzona papryka, pieprz, sól

  • Kilka dużych nieuszkodzonych liści kapusty włoskiej

  • Sos pomidorowy
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty

  • Zioła prowansalskie, oregano, słodka i ostra papryka, łyżeczka cukru, sól, pieprz

  • Koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Liście kapusty zanurzyć we wrzątku i gotować aż zmiękną. W razie potrzeby przed faszerowaniem lekko rozbić twardą część liścia tłuczkiem
  • Kaszę i ryż ugotować
  • Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oliwy, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem
  • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę posiekać drobno
  • Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Do cebuli dodać pora, podlać odrobiną wody i dusić około 3 minuty, po tym czasie dodać startą marchewkę i pietruszkę, dolać jeszcze trochę wody i dusić około 10 minut
  • W misce połączyć ugotowany ryż, kaszę, podsmażone pieczarki oraz warzywa, doprawić przyprawami i koncentratem
  • Kiedy składniki przestygną dodać jajko i wymieszać
  • Porcje farszu nakładać na przygotowane liście kapusty, zawinąć
  • Do dużego garnka wlać około 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty, doprawić
  • Do garnka wkładać zawinięte gołąbki, na każdego gołąbka można dodatkowo położyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotować 30-40 minut
  • Gołąbki można też ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać tak samo przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekać 30-40 minut pod przykryciem