Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa z ryżem

Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa inspirowana greckim przepisem na to danie. Nie jest to odzwierciedlenie oryginalnego przepisu, a raczej moja wariacja na jego temat. Zupa jest dość niecodzienna, zaskakująca smakiem i pyszna!

Zupa ma bardzo wyrazisty, nieoczywisty smak. Zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych, wyrazistych smaków. W zupie – co oczywiste – najwyraźniej przebija się kwaśny smak cytryny. Moja wersja wyszła bardzo gęsta, ale konsystencję można dowolnie dostosować przez dodanie większej ilości bulionu.

Jest to dość niecodzienny przepis i z pewnością najlepiej sprawdzi się latem, Zupa jest orzeźwiająca, mimo, że jedzona na ciepło, to smakiem zdecydowanie przywodzi na myśl letnie, upalne dni, kiedy w pożywieniu szukamy orzeźwienia.

Ja zupę ugotowałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdziłyby się w niej lane kluseczki.

Pamiętajcie, żeby do tego przepisu wykorzystać dobrej jakości niewoskowane cytryny. To istotne, ponieważ wykorzystujemy tutaj skórkę otartą z cytryny.

Zupa cytrynowa

Inne przepisy na ciekawe, oryginalne przepisy na zupy na blogu:

Zupa cytrynowa z ryżem

Recipe by Healthy CreationsCourse: Bez mięsa, Obiady, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Porcje

1

duża porcja
Czas

30

minutes

Składniki

  • Marchweka

  • Korzeń pietruszki

  • Pół małego pora

  • Skórka z jednej cytryny

  • Sok z dwóch niewielkich cytryn

  • 60 g brązowego ryżu

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki mascarpone (można tez zastąpić słodką śmietanką)

  • Bulion lub woda i dobrej jakości kostka bulionowa

  • Pieprz, sól, kurkuma, tymianek

Wykonanie

  • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno posiekać
  • Cytryny dokładnie wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok
  • W garnku rozgrzać około łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, podsmażyć kilka minut
  • Dodać wypłukany ryż i skórkę z cytryny, zalać około litrem bulionu, gotować aż ryż będzie półtwardy
  • Po tym czasie dodać sok z cytryn i przyprawy do smaku oraz kurkumę dla podkręcenia koloru
  • Żółtka wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone, przelać do zupy, połączyć i gotować jeszcze parę minut
  • Jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dodać więcej bulionu
Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa