Obiad na słodko inspirowany przepisami na rosyjskie syrniki. Moją wersję przygotowałam z dodatkiem mąki kukurydzianej oraz kokosowej, co nadało im lekko kokosowego posmaku.
Poniższy przepis jest bardzo podstawowy, zostawia więc pole do wielu smakowych modyfikacji 😉
Proponuję dodać do środka kawałki owoców (lub czekolady w wersji dla łasuchów), można podrasować je dodatkiem cynamonu, skórki pomarańczowej, lub zrobić je w wersji kakaowej.
Jest to fajna propozycja na szybki obiad na słodko. Przygotowanie tych placków twarogowych zajmuje dosłownie kilka minut.
Ja podałam placuszki w towarzystwie kakaowego kremu przygotowanego na bazie suszonych daktyli.
TWAROGOWE PLACKI Z PATELNI
Czas przygotowania 20 minut
Z podanych składników wyszło 8 placków
220 g twarogu typu włoskiego (lub zwykłego twarogu)
Jajko
20 g mąki kokosowej
20 g mąki kukurydzianej
Ekstrakt waniliowy
Dowolne dodatki – u mnie kakaowy krem z daktyli
- Twaróg zblendować z jajkiem na gładką masę
- Dodać mąkę i połączyć dokładnie
- Dłońmi formować niewielkie placuszki na grubość około 1,5 – 2 cm
- Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oliwy, na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 8 – 10 minut kontrolując stopień spieczenia. Kiedy jedna strona będzie już ładnie zrumieniona odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut.
- Podawać z dowolnymi dodatkami