Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru

Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru

Zdrowy torcik bez cukru i białej mąki, idealny na pokonanie zimowej chandry



Zdrowy tort kakowy na bazie fasolowego brownie. Przełożony masą waniliową zrobioną z twarożku, daktyli i budyniu.  bez cukru i białej mąki.


Jak się miewa Wasza motywacja do działania, kiedy za oknem szaro, ponuro, a spadająca temperatura nie zachęca do wystawiania nosa z domu? Działacie mimo to czy raczej zakopujecie się w ciepłym kocyku i wypatrujecie wiosny? Ja zdecydowanie jestem tym pierwszym typem. Choć jeszcze 3-4 lata temu w okresie zimowym zwykł łapać mnie sezonowy leń i moja aktywność fizyczna spadała. Od dłuższego czasu jednak zauważam, że sezonowe chandry czy spadki motywacji omijają mnie (na szczęście) szerokim łukiem. Oczywiście nie mówię, że nie mam czasem gorszych dni, kiedy mam tylko ochotę zasiąść na kanapie z ciepłą herbatką i książką. Ale są to zdecydowanie sporadyczne sytuacje. Zauważyłam, że jest to takie pozytywne samonapędzające się koło. Im więcej robię, tym więcej chce mi się robić. Codzienna aktywność fizyczna i dbanie o zdrowie na co dzień stało się nieodłącznym elementem mojego dnia, jak mycie zębów 😉 Także nie ma mowy o zapadaniu w sen zimowy. Mimo niesprzyjających warunków pogodowych standardowo budzik ustawiony na 5 rano i ruszam na trening. W kuchni też nie odpuszczam. W końcu zimowa, rozgrzewająca kuchnia nie musi oznaczać ciężkiej i niezdrowej kuchni.

Jeśli jednak jesteście typami zimowych niedźwiadków mam dla Was coś, co umili mroźne dni i oczekiwanie na cieplejsze klimaty. Ten niepozorny torcik doda szarym popołudniom duuużo słodyczy, a przy tym nie spowoduje wyrzutów sumienia i wyrzutu cukru do krwi. A to dlatego, że torcik jest bez dodatku cukru i słodzików. Jedyną substancją słodzącą są w nim suszone daktyle. Bazą do ciasta jest niezawodne brownie fasolowe. Natomiast krem powstał z twarożku. A zatem torcik do zadań specjalnych – poprawi humor oraz dostarczy niezbędnego w diecie białka. To co, ruszamy do kuchni? 🙂

Zdrowy tort kakowy na bazie fasolowego brownie. Przełożony masą waniliową zrobioną z twarożku, daktyli i budyniu.  bez cukru i białej mąki.



PRZEPIS


KAKAOWO– WANILIOWY TORCIK



CIASTO


¾ puszki czerwonej fasoli
2 jajka
Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Łyżka gorzkiego kakao
Odrobina sody
Woda z daktyli

KREM


220g twarożku typu włoskiego
4 łyżki jogurtu naturalnego
Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia
Łyżka budyniu waniliowego bez cukru



CIASTO

  • Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę
  • Czerwoną fasolę dokładnie wypłukać, daktyle odcedzić z wody
  • Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać wody, w której moczyły się daktyle
  • Masę wlać do formy, ja wykorzystałam małą foremkę 16cm
  • Piec 50-60 minut w 180 stopniach
  • Zostawić do ostygnięcia



KREM


  • Daktyle moczyć we wrzątku przez około godzinę, następnie odcedzić
  • Twarożek zblendować z daktylami, jogurtem oraz budyniem
  • Jeśli konsystencja będzie zbyt zbita dodać wodę, w której moczyły się daktyle



  • Kiedy ciasto ostygnie odciąć ostrożnie górę. Przełożyć kremem, zostawić też trochę kremu na posmarowanie góry ciasta.


Zdrowy tort kakowy na bazie fasolowego brownie. Przełożony masą waniliową zrobioną z twarożku, daktyli i budyniu.  bez cukru i białej mąki.


Zdrowy tort kakowy na bazie fasolowego brownie. Przełożony masą waniliową zrobioną z twarożku, daktyli i budyniu.  bez cukru i białej mąki.