Zupa cytrynowa inspirowana greckim przepisem na to danie. Nie jest to odzwierciedlenie oryginalnego przepisu, a raczej moja wariacja na jego temat. Zupa jest dość niecodzienna, zaskakująca smakiem i pyszna!
Zupa ma bardzo wyrazisty, nieoczywisty smak. Zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych, wyrazistych smaków. W zupie – co oczywiste – najwyraźniej przebija się kwaśny smak cytryny. Moja wersja wyszła bardzo gęsta, ale konsystencję można dowolnie dostosować przez dodanie większej ilości bulionu.
Jest to dość niecodzienny przepis i z pewnością najlepiej sprawdzi się latem, Zupa jest orzeźwiająca, mimo, że jedzona na ciepło, to smakiem zdecydowanie przywodzi na myśl letnie, upalne dni, kiedy w pożywieniu szukamy orzeźwienia.
Ja zupę ugotowałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdziłyby się w niej lane kluseczki.
Pamiętajcie, żeby do tego przepisu wykorzystać dobrej jakości niewoskowane cytryny. To istotne, ponieważ wykorzystujemy tutaj skórkę otartą z cytryny.
Inne przepisy na ciekawe, oryginalne przepisy na zupy na blogu:
Zupa cytrynowa z ryżem
Course: Bez mięsa, Obiady, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy1
duża porcja30
minutesSkładniki
Marchweka
Korzeń pietruszki
Pół małego pora
Skórka z jednej cytryny
Sok z dwóch niewielkich cytryn
60 g brązowego ryżu
2 żółtka
2 łyżki mascarpone (można tez zastąpić słodką śmietanką)
Bulion lub woda i dobrej jakości kostka bulionowa
Pieprz, sól, kurkuma, tymianek
Wykonanie
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno posiekać
- Cytryny dokładnie wyszorować, z jednej zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok
- W garnku rozgrzać około łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, podsmażyć kilka minut
- Dodać wypłukany ryż i skórkę z cytryny, zalać około litrem bulionu, gotować aż ryż będzie półtwardy
- Po tym czasie dodać sok z cytryn i przyprawy do smaku oraz kurkumę dla podkręcenia koloru
- Żółtka wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone, przelać do zupy, połączyć i gotować jeszcze parę minut
- Jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dodać więcej bulionu