Jajecznica z bobem

Bób – przepisy na 6 potraw z bobem w roli głównej

Bób to jeden z tych sezonowych skarbów, które pojawiają się tylko na chwilę i zaraz znikają. Warto zatem wykorzystać ten czas, kiedy mamy pod ręką świeży, młody, pyszny bób i wycisnąć z niego maksimum! W ciągu roku możemy oczywiście skorzystać z wersji mrożonej, ale wiadomo, nie jest to już ten sam świeży, letni smak. A zatem w jaki sposób przygotować bób, żeby w pełni wykorzystać jego potencjał? Poniżej przedstawiam kilka moich ulubionych i sprawdzonych pomysłów na przepisy z bobem w roli głównej.

Co zrobić z bobem? Proste przepisy na pyszne potrawy z bobu.

1. Pesto z bobu

Na moim blogu znajdziesz dwa przepisy na pesto z bobu. Pierwszy z nich bazuje na klasycznym połączeniu z orzechami włoskimi. Bardzo prosty, ale właśnie ta prostota jest kluczem do sukcesu. W końcu to bób ma być tutaj na pierwszym planie.

Drugi przepis bazuje na delikatnym serku twarogowym typu Capri. Takie połączenie sprawia, że pesto jest bardzo kremowe i przyjemnie otula makaron. W tej formie będzie także świetnym dodatkiem do kanapek czy faszerowania naleśników.

Pesto z bobu i orzechów włoskich

Kremowe pesto z bobu

2. Zupa krem z bobu

Zupa krem bazuje na trzech składnikach – bobie, młodych ziemniakach i kalafiorze. Bardzo lekka i delikatna w smaku. Będzie doskonałym przepisem na letni, lekki obiad.

  • 500 g bobu (waga przed ugotowaniem)
  • 3 różyczki kalafiora
  • 3 małe ziemniaki
  • Bulion
  • 2 łyżki serka naturalnego (np. kanapkowy, Bieluch itp.), może być też mascarpone
  • Feta
  • Koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz

Masło rozpuścić w rondlu. Wrzucić oczyszczone i pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Podsmażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucić przekrojone ząbki czosnku, zalać bulionem (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować bób, a następnie odcedzić i obrać z łupinek. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy ugotowany bób oraz posiekany koperek (zostawić trochę do posypania gotowej zupy). Zupę gotować jeszcze 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i zblendować na krem. W razie potrzeby rozrzedzić dolewając więcej bulionu. Dodać serek naturalny i wkruszyć kawałek sera feta, doprawić i wymieszać.

Zupa z bobu
Zupa z bobu

3. Warzywa w sosie orzechowym

Przepis w nieco orientalnym klimacie, sos orzechowy jest zainspirowany kuchnią azjatycką. Mocno wyrazisty, z nutą imbiru, z kawałkami chrupiących orzeszków. Idealnie łączy się z mieszanką letnich warzyw.

  • 150 g bobu
  • 3 młode ziemniaki
  • Parę strączków młodego groszku
  • 1/3 cukinii
  • 2 ząbki czosnku

Sos

  • Pół łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (może być też wersja smooth)
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Pół łyżeczki miodu
  • Łyżeczka startego imbiru
  • Łyżeczka octu ryżowego (może być też jabłkowy/winny)
  • Szczypta chili

Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować. Bób ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, młody potrzebuje około 6 minut, starszy do 10 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania do wody dorzucić też groszek. Następnie odcedzić, a bób obrać z łupinek. Cukinię pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Warzywa połączyć i polać sosem orzechowym.

Warzywa z sosem orzechowym
Warzywa z sosem orzechowym
Bób z sosem orzechowym

4. Kasza bulgur z bobem

Jak pewnie zauważysz większość moich przepisów, których bazą są pyszne sezonowe składniki, jest bardzo prostych w przygotowaniu. Dobrej jakości, świeży produkt o pełnym, intensywnym smaku nie potrzebuje długiej, skomplikowanej obróbki czy wymyślnych dodatków. Sam w sobie jest tak smaczny, że szkoda ukrywać go w gąszczu dodatków. Podobnie jest z tym przepisem na kaszę z warzywami. Wystarczy parę dobrych, świeżych składników i smaczne, pożywne danie gotowe jest w zaledwie chwilę.

Przepis na kaszę bulgur z bobem

5. Pasta kanapkowa z bobu

Taka sezonowa pasta przeniesie Twoje śniadanie na wyższy poziom!

  • 500 g bobu
  • 2-3 łyżki nasion słonecznika
  • Ząbek czosnku
  • Niewielki kawałek sera feta
  • Łyżka oleju lnianego (lub innego oleju o neutralnym smaku)
  • Odrobina soku z cytryny
  • Szczypta kuminu
  • Sól, pieprz do smaku

Bób ugotować, a następnie obrać z łupinek. Nasiona słonecznika namoczyć kilka godzin (a najlepiej zostawić do namoczenia na całą noc). Następnie odlać wodę. Wszystkie składniki zblendować na pastę, dodając ser feta niewielkimi porcjami, żeby dostosować słoność pasty do własnych upodobań. Doprawić kuminem, solą i pieprzem.

6. Jajecznica z bobem

Coś dla fanów śniadaniowej jajecznicy. Taka letnia wersja z bobem i koperkiem to prawdziwa petarda, która koniecznie musi pojawić się na Waszych talerzach w sezonie! Polecam zaserwować ją w towarzystwie grillowanych pomidorów i chrupiącej grzanki z dobrego pieczywa.

  • 3 jajka
  • Szklanka bobu
  • 3-4 łodygi świeżego koperku
  • Szczypta kurkumy, kumin, pieprz, sól

Dodatkowo

  • Połówki soczystych, dojrzałych pomidorów podpieczonych na patelni lub grillu
  • Grzanka z dobrej jakości pieczywa

Bób ugotować, następnie odcedzić i obrać z łupinek. Jajka wybić do miseczki i doprawić kurkumą, kuminem, solą i pieprzem. Koperek posiekać. Jajka wylać na rozgrzaną patelnię (ja zmażę na nieprzywierającej bez użycia tłuszczu, ale można przed wylaniem jajek posmarować patelnię olejem lub rozpuścić niewielką ilość masła). Smażyć jajka mieszając aż będą na wpół ścięte, dodać ugotowany i obrany bób oraz koperek. Smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji jajek.

Jajecznica z bobem
Jajecznica z bobem
Jajecznica z bobem