Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie

Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie

Uwielbiam kiedy jedzenie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale kiedy oprócz tego pięknie wygląda i zachęca do jedzenia kolorami. W końcu jemy także oczami 😉
Może okazać się to szczególnie istotne kiedy gotujemy dla osób, które niechętnie sięgają po zdrowe produkty jak warzywa czy owoce. Serwując im danie, które aż prosi się pięknym wyglądem o zjedzenie, na pewno pozbędziemy się problemu jak przemycić te składniki do diety niejadka.

Wśród warzyw i owoców znajdziemy produkty z całej palety barw! Korzystajmy z tego co daje nam natura i wykorzystajmy te cudowne kolory w naszej kuchni.
Poza tym, że dania będą pięknie wyglądały, to dodatkowo dostarczymy sobie całą gamę niezbędnych i cennych składników odżywczych. Na pewno wiecie, że kolory warzyw czy owoców podpowiadają nam na co dobroczynnie wpływają ich składniki odżywcze.

I tak te czerwone zawierają przeciwutleniacz o nazwie likopen, który dobroczynnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, a także wspomaga pracę serca.
Żółte i pomarańczowe bogate są w karotenoidy, które pomagają nam walczyć z wolnymi rodnikami, a także korzystnie wpływają na wzrok.
Zielone warzywa i owoce swoją barwę zawdzięczają składnikowy zwanemu chlorofil. Wpływają one dobroczynnie na układ pokarmowy, są jednocześnie niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Fioletowe i niebieskie są kopalnią antyoksydantów wspomagających naszą skórę i oczy. Opóźniają procesy starzenia się oraz mają działanie przeciwnowotworowe. Wpływają także pozytywnie na układ nerwowy usprawniając procesy myślowe.
No i w końcu białe – cenne ze względu na swoje bakteriobójcze, przeciwzapalne i antywirusowe właściwości.

Moc kolorów wykorzystałam w dzisiejszym przepisie na tartę, w której czerwono-pomarańczową barwą kuszą soczyste pomidory. W środku z kolei ukrywa się zielona cukinia oraz jarmuż 😉 Spód tarty to kolejny eksperyment z kruchym ciastem bez masła. Muszę przyznać, że ta próba była naprawdę udana i na pewno nie raz będę jeszcze go wykorzystywać 😉

Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie
Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie

TARTA Z CUKINIĄ I POMIDORAMI NA BEZGLUTENOWYM KRUCHYM SPODZIE

 

Czas przygotowania 60-70 minut
Składniki na formę 16cm

Spód
100 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
5 łyżek jogurtu
 
Farsz
Pół puszki pomidorów krojonych
Garść jarmużu
Pół cukinii
2 jajka
40 g sera z niebieską pleśnią
Pomidor
Bazylia, oregano, pieprz


Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie


Spód

  • Składniki na spód zagnieść na gładkie elastyczne ciasto
  • Ciastem wylepić dno i boki formy



Farsz

  • Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć z niej wodę
  • Połączyć cukinię z pomidorami, poszarpanym na małe kawałki jarmużem, jajkami i pokruszonym drobno serem, doprawić
  • Masę wylać na przygotowany spód, na górze położyć plastry pomidorów
  • Piec w 180 stopniach około 50 minut aż farsz będzie ścięty
 
Tarta z cukinią i pomidorami na bezglutenowym kruchym spodzie