Marchewkowe babeczki - pomysł na zdrowy deser bez cukru

Marchewkowe babeczki – pomysł na zdrowy deser bez cukru

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie wierzy, że słodki deser może być zdrowy i nie zawierać ani grama rafinowanego cukru? Dla tych niedowiarków mam kolejny pyszny dowód na to, że to możliwe, a co więcej bardzo łatwe!

Zdrowe marchewkowe babeczki powstały spontanicznie ze składników, które miałam pod ręką. Jest to więc bardzo prosta, podstawowa wersja. Z pewnością będę je powtarzać i eksperymentować z innym zestawem składników i dodatków.

Babeczki upiekłam z mąki pełnoziarnistej orkiszowej i kokosowej. Jeśli zależy Wam na bezglutenowej wersji babeczek spróbujcie zamienić mąkę orkiszową na gryczaną czy ryżową. Jestem pewna, że efekt będzie równie pyszny.
W babeczkach nie znajdziecie oczywiście rafinowanego cukru, swój słodki smak zawdzięczają suszonym owocom – daktylom, śliwkom i rodzynkom.
Dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu nadaje słodkościom ciekawego aromatu i orzeźwiającego akcentu.

Jeśli tak jak ja uwielbiacie takie legalne, bezcukrowe desery, zapraszam po inne małe przekąski:

Marchewkowe babeczki - pomysł na zdrowy deser bez cukru

 

MARCHEWKOWE BABECZKI BEZ CUKRU


Czas przygotowania 60 minut
Z podanych składników wyszło 5 babeczek

2 marchewki
2 jajka
30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
30 g mąki kokosowej
30 g wody
60 g mleka
Suszone daktyle, śliwki i rodzynki – w sumie niecałe pół szklanki
Pól łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Skórka pomarańczowa



  • Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut
  • Marchewkę umyć, oczyścić i zetrzeć na małych oczkach
  • Odsączone suszone owoce zblendować z jajkami
  • Do jajek dodać mąki, wodę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszać
  • Dodać marchewkę, cynamon i skórkę cytrynową
  • Wszystkie składniki połączyć
  • Wylać do foremek na babeczki (ja używam silikonowych) 
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut
  • Po ostygnięciu babeczki można ozdobić kremem z serka naturalnego i miodu