Czy jest jeszcze ktoś, kto nie wierzy, że słodki deser może być zdrowy i nie zawierać ani grama rafinowanego cukru? Dla tych niedowiarków mam kolejny pyszny dowód na to, że to możliwe, a co więcej bardzo łatwe!
Zdrowe marchewkowe babeczki powstały spontanicznie ze składników, które miałam pod ręką. Jest to więc bardzo prosta, podstawowa wersja. Z pewnością będę je powtarzać i eksperymentować z innym zestawem składników i dodatków.
Babeczki upiekłam z mąki pełnoziarnistej orkiszowej i kokosowej. Jeśli zależy Wam na bezglutenowej wersji babeczek spróbujcie zamienić mąkę orkiszową na gryczaną czy ryżową. Jestem pewna, że efekt będzie równie pyszny.
W babeczkach nie znajdziecie oczywiście rafinowanego cukru, swój słodki smak zawdzięczają suszonym owocom – daktylom, śliwkom i rodzynkom.
Dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu nadaje słodkościom ciekawego aromatu i orzeźwiającego akcentu.
Jeśli tak jak ja uwielbiacie takie legalne, bezcukrowe desery, zapraszam po inne małe przekąski:
- Zdrowe pełnoziarniste babeczki jabłkowe
- Owsiane babeczki, słodka przekąska bez cukru
- Pieczone omlety z truskawkami i borówkami
- Jagodzianki bez cukru i białej mąki
MARCHEWKOWE BABECZKI BEZ CUKRU
Czas przygotowania 60 minut
Z podanych składników wyszło 5 babeczek
- Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut
- Marchewkę umyć, oczyścić i zetrzeć na małych oczkach
- Odsączone suszone owoce zblendować z jajkami
- Do jajek dodać mąki, wodę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszać
- Dodać marchewkę, cynamon i skórkę cytrynową
- Wszystkie składniki połączyć
- Wylać do foremek na babeczki (ja używam silikonowych)
- Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut
- Po ostygnięciu babeczki można ozdobić kremem z serka naturalnego i miodu