Pasztety wegetariańskie to jedna z tych potraw, które można modyfikować na tysiące sposobów. Bazą mogą być warzywa, strączki czy kasze. A kluczem do sukcesu jest według mnie dobór przypraw, tak żeby nadać pasztetowi charakteru i wyrazistego smaku.
Pasztet wegetariański jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapek. Ja często dodaję go w kawałkach do sałatki jako pożywny białkowy dodatek lub jem po prostu jako przekąskę 😉
Pasztet wychodzi kremowy, wilgotny, łatwo się go kroi. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jego smak jest bardzo wyrazisty.
Soczewica, która jest bazą tego pasztetu jest dobrym źródłem białka roślinnego, jednym z najlepiej przyswajalnych. Dostarcza także innych cennych składników odżywczych jak potas, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B. Poza tym jest pyszna! Dlatego zachęcam do wypróbowania jej w swojej kuchni 😉
Przed ugotowaniem polecam dokładnie wypłukać soczewicę. Według mnie bardzo wpływa to na jej smak po ugotowaniu.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bezmięsne pasztety 😉
WEGETARIAŃSKI PASZTETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki na keksówkę 25 cm
- Soczewicę wypłukać dokładnie, najlepiej kilkukrotnie aż woda przestanie być mętna
- Soczewicę oraz warzywa ugotować do miękkości
- Zmiksować wszystkie ugotowane składniki
- Kiedy masa ostygnie dodać jajka, przyprawy, słonecznik i wymieszać dokładnie
- Masę przelać do keksówki (ja używam silikonowej)
- Piec 60-70 minut w 180 stopniach