Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki

Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki

Pasztet raczej nie jest produktem, który w pierwszej kolejności kojarzy się ze zdrowym odżywianiem. Trudno się dziwić, bo ten popularny, mięsny ze sklepowej półki trudno nawet nazwać prawdziwym jedzeniem. Ciężko doszukać się w nim mięsa, nie wspominając nawet o mięsie dobrej jakości. Często jest to mięso oddzielane mechanicznie, czyli resztki mięsa oddzielone od kości, a także spore ilości tłuszczu, skóry czy ścięgna. Ten sposób pozyskiwania “mięsa” wykorzystywany jest, żeby obniżyć koszty masowej produkcji żywności, co już samo w sobie wskazuje na to, że nie może być to składnik dobrej jakości… Poza tym ‘apetycznym’ składnikiem do pasztetów w celu poprawy smaku i przedłużenia trwałości dodaje się konserwanty, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki. 

Nasuwa się pytanie po co wkładać do ust coś co nie tylko nie przyniesie nam żadnych składników odżywczych, a jeszcze może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie? Niby oczywiste, a jednak pasztety dalej są standardowym ‘wyposażeniem’ wielu lodówek…

Tyle narzekania, przejdźmy teraz do pozytywnych wiadomości. Pyszny, zdrowy pasztet możemy w prosty sposób przygotować sobie w domu. Właściwie nie wiem czy pasztet to właściwa nazwa, bo nie znajdziemy w nim ani grama mięsa… Ale nie czepiajmy się nazwy tylko przejdźmy do tego co najważniejsze.

Głównymi składnikami pasztetu warzywnego jest ugotowana ciecierzyca, marchewka i jajka. Resztę załatwiają aromatyczne przyprawy. Pasztet wychodzi kremowy, gładki, wyrazisty w smaku, lekko orientalny. Idealny na kanapki, do sałatki lub jako przekąska. 

Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na bezmięsne pasztety:

Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki

BEZMIĘSNY PASZTET Z CIECIERZYCY I MARCHEWKI


Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia (plus czas gotowania ciecierzycy)

350 g ugotowanej ciecierzycy
3 marchewki
Korzeń pietruszki
2 jajka
Garść ziaren słonecznika
Kurkuma, papryka słodka, curry, cynamon, mielony imbir, pieprz ziołowy, sól

 

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach
  • Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami
  • Połączyć marchewkę z ciecierzycą, dodać przyprawy, słonecznik i około ćwierć szklanki wody
  • Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki (ja używam silikonowej)
  • Piec 45-50 minut w 180 stopniach
Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki