Uwielbiam zapach bazylii! To zapach lata i włoskich pyszności 🙂
Najprostszym skojarzeniem z bazylią jest klasyczne, aromatyczne pesto. Jest kwintesencją włoskiej kuchni – proste, ze minimalnej ilości świeżych, dobrej jakości składników. U mnie w wersji nieco zmodyfikowanej, bo zamiast orzeszków piniowych wykorzystałam orzechy włoskie.
Taki makaron to jedna z najszybszych opcji obiadowych. Kilka minut, parę świeżych składników i aromatyczny, pyszny, zdrowy obiad gotowy!
Zielono i wiosennie! 🙂
Jeśli macie ochotę na inne wiosenne makarony to tu znajdziecie więcej inspiracji:
MAKARON Z BAZYLIOWYM PESTO
Czas przygotowania 15 minut
Makaron pełnoziarnisty
Pęczek/doniczka bazylii
Garść orzechów włoskich
2-3 łyżki oliwy
Parmezan
Ząbek czosnku
Pieprz, sól
Woda
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
- Do rozdrabniacza wrzucić składniki na pesto, ilość sera dostosować do tego jak intensywny smak lubicie
- Zmiksować na gładką masę w razie potrzeby dodając wodę dla odpowiedniej konsystencji
- Makaron odcedzić, dodać do niego pesto i wymieszać, żeby cały makaron był nim pokryty
- Posypać startym parmezanem
- Ja dodałam jeszcze tofu 🙂