Makaron z bazyliowym pesto

Makaron z bazyliowym pesto

Uwielbiam zapach bazylii! To zapach lata i włoskich pyszności 🙂 

Najprostszym skojarzeniem z bazylią jest klasyczne, aromatyczne pesto. Jest kwintesencją włoskiej kuchni – proste, ze minimalnej ilości świeżych, dobrej jakości składników. U mnie w wersji nieco zmodyfikowanej, bo zamiast orzeszków piniowych wykorzystałam orzechy włoskie. 

Taki makaron to jedna z najszybszych opcji obiadowych. Kilka minut, parę świeżych składników i aromatyczny, pyszny, zdrowy obiad gotowy!

Zielono i wiosennie! 🙂

Jeśli macie ochotę na inne wiosenne makarony to tu znajdziecie więcej inspiracji:

Makaron z bazyliowym pesto

 

MAKARON Z BAZYLIOWYM PESTO

 

Czas przygotowania 15 minut

Makaron pełnoziarnisty
Pęczek/doniczka bazylii
Garść orzechów włoskich
2-3 łyżki oliwy
Parmezan
Ząbek czosnku
Pieprz, sól
Woda

 

  • Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
  • Do rozdrabniacza wrzucić składniki na pesto, ilość sera dostosować do tego jak intensywny smak lubicie
  • Zmiksować na gładką masę w razie potrzeby dodając wodę dla odpowiedniej konsystencji
  • Makaron odcedzić, dodać do niego pesto i wymieszać, żeby cały makaron był nim pokryty
  • Posypać startym parmezanem
  • Ja dodałam jeszcze tofu 🙂