Dziś mam dla prawdziwych czekoladomaniaków 😀 Są tu tacy?
Intensywnie czekoladowe ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika. Jeśli w dodatku jest to ciasto bez dodatku białego cukru i białej mąki, to brzmi to jak spełnienie marzeń.
Ciasto przygotowałam na prostym spodzie na bazie daktyli. Ta wersja jest moim zdecydowanym faworytem. Szybki w wykonaniu, o idealnej konsystencji i dodający całości fajnej delikatnej słodyczy.
Krem z kolei powstał z delikatnego serka ricotta i twarożku typu włoskiego. Do warstwy czekoladowej wpadła czekolada z 90% zawartością kakao. Zatem jak wspomniałam na początku – wersja dla prawdziwych miłośników głębokiego, czekoladowego smaku 🙂
MOCNO CZEKOLADOWA TARTA NA SPODZIE BEZ PIECZENIA
Składniki na foremkę 16 cm
SPÓD
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30-60 minut
- Po tym czasie zblendować na gładką masę razem z bananem
- Dodać słonecznik, olej kokosowy i ponownie zblendować
- Dodać mąkę kokosową oraz kakao i wymieszać na zwartą masę
KREM
- Twarożek zmiksować z ricottą i miodem
- Masę podzielić na pół
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- Kiedy lekko ostygnie (ale nadal będzie płynna) dodać do połowy masy i wymieszać dokładnie
- Na przygotowany spód wyłożyć białą warstwę
- Następnie wyłożyć równomiernie warstwę czekoladową
- Ciasto schłodzić w lodówce