Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia

Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia

 

Dziś mam dla prawdziwych czekoladomaniaków 😀 Są tu tacy?

Intensywnie czekoladowe ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika. Jeśli w dodatku jest to ciasto bez dodatku białego cukru i białej mąki, to brzmi to jak spełnienie marzeń.

Ciasto przygotowałam na prostym spodzie na bazie daktyli. Ta wersja jest moim zdecydowanym faworytem. Szybki w wykonaniu, o idealnej konsystencji i dodający całości fajnej delikatnej słodyczy. 

Krem z kolei powstał z delikatnego serka ricotta i twarożku typu włoskiego. Do warstwy czekoladowej wpadła czekolada z 90% zawartością kakao. Zatem jak wspomniałam na początku – wersja dla prawdziwych miłośników głębokiego, czekoladowego smaku 🙂

A miłośnikom czekolady polecam także tartę czekoladową w zdrowej wersji!
Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia
Mocno czekoladowa tarta na spodzie bez pieczenia



MOCNO CZEKOLADOWA TARTA NA SPODZIE BEZ PIECZENIA

 

Składniki na foremkę 16 cm

SPÓD
 
Szklanka suszonych daktyli
4 łyżki mąki kokosowej
Banan
Łyżka kakao
Łyżka oleju kokosowego
Garść nasion słonecznika
 
KREM
Twarożek typu włoskiego np. Capreggio
250 g  serka ricotta
Łyżka miodu
60-70 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)

 

SPÓD

  • Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 30-60 minut
  • Po tym czasie zblendować na gładką masę razem z bananem
  • Dodać słonecznik, olej kokosowy i ponownie zblendować
  • Dodać mąkę kokosową oraz kakao i wymieszać na zwartą masę
 

KREM

  • Twarożek zmiksować z ricottą i miodem
  • Masę podzielić na pół
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • Kiedy lekko ostygnie (ale nadal będzie płynna) dodać do połowy masy i wymieszać dokładnie
  • Na przygotowany spód wyłożyć białą warstwę
  • Następnie wyłożyć równomiernie warstwę czekoladową
  • Ciasto schłodzić w lodówce